Ders Planı / ANALİTİK KİMYA

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi SİBEL KAHRAMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Kantitatif analize yönelik teori ve pratik bilgileri laboratuar uygulamalarıyla birleştirerek öğrencilere Analitik Kimya'nın Gıda Mühendisliğinde kullanımını kavratmak.
Dersin İçeriği Analitik Kimya' ya giriş, temel kavramların (ölçü birimleri, çözeltiler ve konsantrasyon terimlerinin) gözden geçirilmesi, gravimetrik ve volumetrik yöntemler, sulu çözeltiler (kimyasal denge stokiyometri), sulu çözeltiler pH hesaplamaları

Haftalık Ders Konuları

1Analitik Kimya'ya giriş
2Temel laboratuar cihazlarının tanıtımı, laboratuar kuralları, laboratuar güvenliği
3Nicel ve Nitel Analizler, analiz algoritması, algoritmada dikkat edilmesi gereken basamaklar istatiksel hesaplamalar
4Analitik kimya da hesaplamalar_Temel birimler, molarite, molalite, konsantrasyon hesapları, yüzde derişimler
5Kimyasal analizde hatalar, doğruluk, kesinlik, , istatistiksel olarak verilerin değerlendirilmesi
6Sulu çözeltiler, kimyasal denge, elektrolitler Asit baz karışımları, poliprotik asitler
7Ara sınav
8Yaş analiz yöntemleri; Gravimetrik ve volumetrik yöntemler Titrimetrik yöntemler, nötralleşme titrasyonu
9modern analiz yöntemlerine giriş
10Spekrofotometre nin genel prensipleri
11HPLC nin genel prensipleri
12Gas Kromotografinin genel prensipleri
13Atomik absorbsiyon ve genel prensipleri
14Elektrokimyasal yöntemlerle Analiz prensipleri

Kaynaklar

Skoog D.A., west D.M., Holler F.J., Crouch S.R., "fundamentals of Analytical Chemistry", 2003, 8th ed., Thomson.