Ders Planı / GIDA MİKROBİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri, indikatör mikroorganizmalar gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgi vermek.
Dersin İçeriği Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler).Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar (hijyen ve sanitasyon indikatörleri). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolu.

Haftalık Ders Konuları

1Gıda mikrobiyolojisinde önemli mikroorganizmalar
2Küf, maya ve bakteriler
3Doğal kaynaklardan gıdalara olan kontaminasyonlar
4Mikrobiyal üremeyi etkileyen iç ve dış parametreler
5Mikrobiyal üreme eğrisi
6Mikroorganizmaların gıdalarda neden olduğu kimyasal değişiklikler,
7Ara sınav
8Gıdalarda görülen mikrobiyal bozulmalar
9İndikatör mikroorganizmalar
10Gıda zehirlenmeleri
11Gıda kaynaklı patojenler ve yrattığı hastalıklar
12Gıda koruma yöntemleri
13Mikrobiyolojik standartlar
14Gıda mikrobiyolojisinin gıda teknolojisinde önemi

Kaynaklar

Ünlütürk A., Turantaş F., Gıda Mikrobiyolojisi, 2000, İzmir