Ders Planı / BİYOTEKNOLOJİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Mikrobiyal büyüme ve biyoteknolojinin temel ilkeleri konusunda bilgi vermek ve öğrencileri gıda biyoteknolojisinde geniş bilgi, beceri ve pratik yeteneklerle donatmak.
Dersin İçeriği Biyoteknoloji ve fermentasyon terimlerinin tanımları ve uygulama alanları, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve üreme kinetikleri. Biyoreaktörlerin prensipleri; biyoreaktör tipleri fermentasyon yöntemleri; kesikli, yarı sürekli, sürekli, kesikli besleme. Enzimler immobilize enzim ve immobilizasyon yöntemleri, adsorpsiyon, mikroenkapsülasyon yöntemleri, gıda teknolojisinde biyoteknoloji

Haftalık Ders Konuları

1Biyoteknoloji
2Fermantasyon
3Kullanılan mikroorganizmaların sınıflandırılması, üreme kinetiği
4Biyoreaktörlerin temel prensipleri
5Biyoreaktör tipleri
6Kesikli/sürekli/yarı-sürekli fermantasyon yöntemleri
7Ara sınav
8Alt ayırım işlemleri, ayırım ve saflaştırma
9Enzimler, yapıları, enzimlerin biyoreaktörde üretimi ve membran filtrasyonu
10Hücre içi ve hücre dışı ürünler, ürünlerin ayrılması
11Enzim immobilizasyonu, teknikleri
12Şarap üretimi
13Bira üretimi
14Gıda teknolojisinde biyoteknolojik uygulamalar

Kaynaklar

Shuler M.L., Kargi F., Bioprocess engineering: basic concepts, Second Ed., 2002, Prentice Hall.
Aran Necla., Gıda Biyoteknolojisi, 5. Basım, Nobel.