Ders Planı / MEYVE -SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin meyve ve sebzelerin hasatından itibaren ürünlere dönüştürülenceye kadar olana bütün aşamalar hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olmasını sağlamaktır
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında yaygın olarak üretilen meyve ve sebzelerin özellikleri, nakil ve muhafazasında dikkat edilecek hususlar, işleme tesislerindeki ön işlemler, çeşitli meyve ve sebze ürünlerinin üretim aşamaları, bu ürünlerin katile kontrolü incelenir.

Haftalık Ders Konuları

1Meyve ve sebzelerin bileşimi ve özellikleri
2Meyve ve sebzelerde bozulma
3Taze meyve ve sebzelerin muhafazası
4Taze meyve ve sebzelerde kalite
5Sebze işleme: ön işlemler
6Meyve işleme: ön işlemler
7Ara sınav
8Meyve suyu üretimi
9Kurutulmuş meyve-sebze üretimi
10Meyve –sebze konservesi üretimi
11Salça üretimi
12Reçel ve Marmelat üretimi
13Dondurulmuş meyve-sebze üretimi
14Diğer meyve ve sebze ürünleri

Kaynaklar

Bekir Cemeroğlu (2011). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara