Ders Planı / GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda Mühendisliği konularının öğrencilere tanıtılması, temel kavramların verilmesi, mesleki bilinçlenmenin sağlanması
Dersin İçeriği Bilim ve Mühendislik, Eğitim., Gelecekteki ihtiyaçlar ve Gıda Mühendisliği Kariyeri, Mühendislik etiği Gıda Mühendisliğinde Biyolojik Bilimlerin, Gıda Kimyasının, Kalite Kontrolün Öneminin Açıklanması. Gıda İşleme Prosesleri ve Teknolojileri.

Haftalık Ders Konuları

1Mühendislik kavramı, Gıda Mühendisliği mesleği, önemi, Gıda Mühendislerinin sorumlulukları, çalışma alanları
2Gıda Mühendisliği ve Etik
3Temel gıda bileşenleri: gıda kimyası ve beslenme
4Gıdaların bozulması
5Gıda muhafaza yöntemleri
6Gıda mühendisliğinde temel tanımlar, birim sistemleri
7Gıda mühendisliğinde denklikler
8Gıda mühendisliğinde aktarım olayları
9Arasınav
10Gıda mühendisliğinde temel işlemler
11Gıda proseslerinde destekleyici işlemler
12Gıda ambalajlama
13Gıda işletmelerinde kalite kontrol ve gıda güvenliği
14Gıda mevzuatı ve etik dışı davranışlar

Kaynaklar

Heldman, S. Gıda Mühendisliğine Giriş, 5. Baskıdan Çeviri, Çeviri Editörleri: Taner Baysal, Filiz İçier, Nobel Yayıncılık.
Doğan, M. (2020). Gıda Mühendisliğine Giriş, 1. Baskı, Nobel Yayıncılık.