Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi CANSU AKGÜL
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulamaları; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulamalarının yapılması
Dersin İçeriği Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, Meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları

Haftalık Ders Konuları

1Meyve ve Sebzelerin Bileşimi/Salçada pH tayini, siyah benek tayini
2Meyve ve Sebzelerin Bileşimi/Salçada kuru madde tayini
3Meyve Ve Sebzelerin Bozulma Nedenleri ve Mikrobiyolojisi/Salçada asitlik tayini
4Meyve Ve Sebzelerin Bozulma Nedenleri ve Mikrobiyolojisi/Salçada tuz tayini
5Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler/Konserve üretimi
6Meyve ve Sebzelerde Ön İşlemler/ Konservede süzme ve net ağırlık/Konserve üretimi
7Konserve Üretim Teknolojisi/Konservede bombaj kontrolü
8Ara sınav
9Meyve ve Sebze Konservelerinde Bozulmalar/Turşu üretimi
10Salça Üretimi/Turşuda asitlik tayini
11Salçanın Kalite Faktörleri /Meyve suyunda askorbik asit tayini
12Reçel Marmelat Jöle Üretim Teknolojisi/Meyve suyunda şeker tayini
13Meyve ve Sebzelerin Soğutulması ve Dondurulması /Pekmezde HMF tayini
14Kurutma Teknolojisi Sirkede toplam asitlik

Kaynaklar

1-Prof. Dr. Bekir Sıtkı Cemeroğlu. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi