Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Gıda Teknikeri Seda KİRAZ

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Laboratuvar araç-gereç ve cihazlarının kullanılmasının öğretilmesi, mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında kullanılan temel deney ve yöntemlerin, laboratuvar kurallarının anlatılması ve uygulatılmasıdır.
Dersin İçeriği Mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında uyulması gereken temel kurallar, laboratuvar ekipmanları ve cihazların tanımı ve kullanımı, laboratuvar güvenliği, deneylerdeki ön hazırlıklar, temel tanımlar, molar, normal çözeltiler, yüzde çözeltiler hazırlanması, tuz tayini vb. analizler, Volumetrik Analiz hesaplamaları,Duyusal analiz teknikleri, duyusal panel uygulama,Gıda analizleri ve gıdalarda kaliteyi oluşturan parametreler

Haftalık Ders Konuları

1Laboratuvar kuralları ve güvenliği
2Laboratuvarda güvenlik önlemleri ve kimyasalların sınıflandırılması
3Laboratuvar kazalarında ilk yardım
4Laboratuvar cihaz ve cam malzemelerin tanıtımı
5Laboratuvarda deney yaparken dikkat edilecek temel noktalar, tartım, cam malzeme temizliği, sterilizasyona hazırlık,
6Laboratuvara örnek alma, örnekleme çeşitleri quiz
7Çözelti çeşitleri ve yüzde çözelti hazırlanması Çözeltiden çözelti hazırlama, indikatör çözelti hazırlama
8Arasınav
9Normal, molar çözelti hazırlanması
10Normal, molar çözelti hazırlanması
11Volumetrik Analiz hesaplamaları
12Duyusal analiz teknikleri, duyusal panel uygulama,
13Gıda analizleri ve gıdalarda kaliteyi oluşturan parametreler
14Genel Tekrar

Kaynaklar

1-Laboratuar Teknikleri,Süreyya Saltan Evrensel,dora yayınları,2015
2-Gıda Laboratuvar Tekniği, Prof. Dr. İsmet Şahin, Prof. Dr. Duygu Göçmen NOBEL AKADEMİK YAYINCILIK,2020