Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Maliyet kontrolü yönteminin öğretilmesiyle, öğrencinin mezun olduktan sonra gıda işletmesinin yönetimini tüm yönleriyle idare edebilmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriği Gelir, kâr, harcama, zarar, kontrol, maliyet kontrolü, bütçe, satış, beğenilirlik, satın alma, stoklama.

Haftalık Ders Konuları

1Maliyet kontrolünün önemi ve amaçları
2Gıda işletmelerinde Satın Alma Bölümü ve İşlevi
3Gıda İşletmelerinde Depolama
4Gıda İşletmelerinde Stoklama
5Gıda İşletmelerinde Depodan Ürün Çıkarma
6Üretim Kontrolü Süreci
7Üretim Hataları
8Beğenirlik endeksi
9Satış değişimleri
10Bütçe, Gider Tahmini
11Satınalma etkinliğinin ölçülmesi
12Porsiyon maaliyetleme
13Stok devir hızı
14Satınalma etkinliğinin ölçülmesi

Kaynaklar

1-Prof. Dr. Mehmet Sarıışık. YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE MALİYET KONTROLÜ Kavramlar, Uygulamalar ve Örnekler. Detay Yayıncılık.