Ders Planı / BESLENME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı beslenmenin temel ilkelerini öğretmek ve bu konuda öğrenciyi bilinçlendirmek ve aralarındaki ilişkiyi kurmaktır.
Dersin İçeriği Beslenmeye Giriş, Makro Besin Ögeleri, Mikro Bsin Öğeleri, Sağlıklı Yaşam İçin Temel Konular, Kalp Sağlığı ve Beslenme, Obezite ve Diyet Hazırlamada dikkat edilecek hususlar.

Haftalık Ders Konuları

1Beslenmeye Giriş
2Karbonhidratlar : Yapısı, sınıflandırması, Günlük alım miktarı, Önemi
3Proteinler : Yapısı, sınıflandırması, Günlük alım miktarı, Önemi
4Yağlar: Fonksiyonu, Yağca zengin gıdalar, Esansiyle Yağlar, Alternatif Yağlar, Sindirimi emilimi ve taşınması, Metabolizması, Protein Karbonhidrat ve Yağın birlikte metabolize edilmesi, Günlük alım miktarı ve önemi
5Suda eriyen vitaminler :Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, vitamince zengin gıdaların seçimi
6Yağda eriyen vitaminler :Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, vitamince zengin gıdaların seçimi
7Mineral Maddeler: Yapısı, Fonksiyonları, Değerlendirilmesi, Eksikliği ve Gereksinimi, Mineralce zengin gıdaların seçimi
8Ara Sınav
9Gıdalarda su ve önemi
10Beslenme ve sağlık ilişkisi
11Yeterli ve Dengeli beslenme - Beslenme Piramidi
12Beden Kitle İndeksi ve Günlük kalori ihtiyacı hesaplama
13Bebek ve çocuklarda beslenme
14Sporcularda beslenme

Kaynaklar

1-BESLENME VE DİYET: TEMEL İLKELERİ KİTABI, YAZAR: PROF. DR H ÖZPINAR, DR.LIZ APPLEGATE, İSTANBUL TIP KİTAPEVİ 2011