Ders Planı / TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MERYEM BADAYMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere tahıl ve ürünleri ile ilgili bilgiler vermek
Dersin İçeriği Tahılın beslenmedeki önemi, ticari öneme sahip tahıllar, buğday morfolojisi ve bileşimi, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, buğdayın öğütülmesi ve un eldesi, unun ambalajlanması ve depolanması, ekmek üretimi, makarna üretimi, bisküvi, kraker ve kek üretimi, nişasta üretimi, kahvaltılık tahıllar.

Haftalık Ders Konuları

1Tahılın beslenmedeki önemi, ülkemiz ve dünyada yetiştiriciliği
2Ticari öneme sahip tahıllar, buğdayın tanımı, morfolojisi
3Buğdayın kimyasal kompozisyonu, depolanması
4Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyonu, buğday çeşitleri
5Buğdayın öğütülmesinde uygulanan ön işlemler
6Buğdayın öğütülmesinde uygulanan ön işlemler ve un eldesi Quız 1
7Buğdayın öğütülmesinde uygulanan ön işlemler ve un eldesi
8Unun depolanması, ekmek üretim teknolojisi
9Ara sınav
10Unun depolanması, ekmek üretim teknolojisi
11Ekmek üretim teknolojisi (devam)
12Makarna üretim teknolojisi
13Bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri
14GENEL TEKRAR

Kaynaklar

Elgün, A., Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum.