Ders Planı / GIDA BİYOTEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MERYEM BADAYMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı; biyoteknolojinin tanımını yapmak, gıda teknolojilerinde önemini ve uygulama alanlarını tanıtmak, biyoteknolojide önemli mikroorganizmalar ve yetişme şartları hakkında bilgi vermek, endüstriyel alanda gıda ürünlerinin eldesi, bitkisel ve hayvansal üretimde kullanım teknikleri hakkında aydınlatmak, gıda katkı maddeleri DNA Teknolojisi ile gen aktarımı ve genetiği değiştirilmiş organizmaları tanıtmaktır.
Dersin İçeriği Biyoteknolojiye Giriş: Biyoteknolojinin tanımı, modern biyoteknoloji, biyoteknolojiye katkıda bulunan bilim ve teknoloji Gıda Mikrobiyolojisi: Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi, gıda kaynaklı mikrooganizmalar, mikroorganizmaların analiz yöntemleri, mikrobiyal gelişme kinetiği, mikroorganizma gelişmesini etkileyen faktörler, mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanım alanları Biyoteknolojik Gıda Üretim Örnekleri: Gıda endüstrisinde enzim uygulamaları, ekmek mayası üretimi, fermente et ürünleri, fermente süt ürünleri, fermente bitkisel ürünler, fermente alkollü içecekler, yağlarda biyoteknolojik uygulamalar, aroma biyoteknolojisi Genetik Modifiye Gıdalar: Rekombinant DNA Teknolojisi, gıda endüstrisinde rekombinant DNA Teknolojisi uygulamaları, genetik modifiye gıdalar ile ilgili tartışmalar, yasal düzenlemeler

Haftalık Ders Konuları

1-Biyoteknolojinin Tanımı -Modern Biyoteknoloji -Biyoteknolojiye Katkıda Bulunan Bilim ve Teknoloji: Mikrobiyoloji, Biyokimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik
2-Biyoteknolojinin Tanımı -Modern Biyoteknoloji -Biyoteknolojiye Katkıda Bulunan Bilim ve Teknoloji: Mikrobiyoloji, Biyokimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik
3-Mikrorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi -Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar -Mikroorganizmların Analiz Yöntemleri -Mikrobiyal Gelişme Kinetiği -Mikroorganizma Gelişmesini Etkileyen Faktörler -Mikroorganizmaların Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları
4-Mikrorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi -Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar -Mikroorganizmların Analiz Yöntemleri -Mikrobiyal Gelişme Kinetiği -Mikroorganizma Gelişmesini Etkileyen Faktörler -Mikroorganizmaların Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları
5-Mikrorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi -Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar -Mikroorganizmların Analiz Yöntemleri -Mikrobiyal Gelişme Kinetiği -Mikroorganizma Gelişmesini Etkileyen Faktörler -Mikroorganizmaların Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları
6-Mikrorganizmaların Sınıflandırılması ve İsimlendirilmesi -Gıda Kaynaklı Mikroorganizmalar -Mikroorganizmların Analiz Yöntemleri -Mikrobiyal Gelişme Kinetiği -Mikroorganizma Gelişmesini Etkileyen Faktörler -Mikroorganizmaların Gıda Endüstrisinde Kullanım Alanları
7Lab Saati: GC, HPLC ve Real Time PCR Teknolojisi
8Ara sınav
9BİYOTEKNOLOJİK GIDA ÜRETİM ÖRNEKLERİ
10-Gıda Endüstrisinde Enzim Uyglamaları -Ekmek Mayası Üretimi -Fermente Et Ürünleri -Fermente Süt Ürünleri -Fermente Bitkisel Ürünler -Fermente Alkollü İçecekler -Yağlarda Biyoteknolojik Uygulamalar -Aroma Biyoteknolojisi
11-Gıda Endüstrisinde Enzim Uyglamaları -Ekmek Mayası Üretimi -Fermente Et Ürünleri -Fermente Süt Ürünleri -Fermente Bitkisel Ürünler -Fermente Alkollü İçecekler -Yağlarda Biyoteknolojik Uygulamalar -Aroma Biyoteknolojisi
12-Gıda Endüstrisinde Enzim Uyglamaları -Ekmek Mayası Üretimi -Fermente Et Ürünleri -Fermente Süt Ürünleri -Fermente Bitkisel Ürünler -Fermente Alkollü İçecekler -Yağlarda Biyoteknolojik Uygulamalar -Aroma Biyoteknolojisi
13-Rekombinant DNA Teknolojisi -Gıda Endüstrisinde Rek DNA Teknolojisi Uygulamaları -Genetik Modifiye Gıdalar ile İlgili Tartışmalar -Yasal Düzenlemeler
14-Rekombinant DNA Teknolojisi -Gıda Endüstrisinde Rek DNA Teknolojisi Uygulamaları -Genetik Modifiye Gıdalar ile İlgili Tartışmalar -Yasal Düzenlemeler

Kaynaklar

Brock, Mikroorganzimaların Biyolojisi, 11. baskı
Topal, Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji
Aran, Gıda Biyoteknolojisi
Güner, H., 1991, Tohumsuz Bitkiler Sistematigi,
Sharma, O. P., Text Book of Algea, 395 s., New Delhi.
Round, F. E., 1973, The Biology of Algea, 2 nd. Ed., Edward Arnold, London.
Elliot. W., Stoching, C. R., Barbour, M. G., Rost, T. L., 1982, Botany, An Introduction to Plant Biology, 6 nd. Ed., John Wiley and Sons, Singapure