Ders Planı / SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sütün bileşimi, süt ve ürünleri teknolojileri ve süt ürünlerinde kalite kontrolü anlatmak
Dersin İçeriği Sütün tanımı, önemi, kimyasal özellikleri, içme sütü teknolojisi, peynir, yoğurt, tereyağ, süttozu üretim teknolojileri ve süt işletmelerinde HACCP uygulamaları.

Haftalık Ders Konuları

1Sütün tanımı ve genel özellikleri+ Laboratuar genel kuralları ve süt uygulamaları akışı (Uygulama)
2Sütün besleyici değeri ve sütün karbonhidratları + Sütte pH tayini (Uygulama)
3Sütün besleyici değeri ve sütün proteinleri + Sütte özgül ağırlık tayini (Uygulama)
4Sütün yağları + Sütte yağ tayini (Uygulama)
5Sütün vitamin ve mineralleri ve Sütün diğer bileşenleri + Sütte karbonat tayini (Uygulama)
6Sütün fiziksel ve kimyasal özellikleri + Sütte formaldehit tayini (Uygulama)
7Süt mikrobiyolojisi ve starter kültürler + Sütte hidrojenperoksit tayini (Uygulama)
8Sütün eldesi ve işletmeye kabulü + Sütte asitlik tayini (Uygulama)
9Arasınav
10İçme sütü teknolojisi + Sütte nem ve kuru madde tayini (Uygulama)
11Yoğurt ve ayran teknolojisi + Yoğurt yapımı (Uygulama)
12Peynir teknolojisi + Yoğurtta asitlik tayini (Uygulama)
13Tereyağ teknolojisi + Kuru madde tayini (Uygulama)
14Kondanse süt, süt tozu ve dondurma teknolojisi + Süt ürünlerinde kül tayini (Uygulama)

Kaynaklar

1- Süt Teknolojisi ( Prof. Dr. Mustafa Metin)
2-Süt Teknolojisi (Prof.Dr. Mehmet Demirci)