Ders Planı / GIDA İŞLEME İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MERYEM BADAYMAN
Dersin Yardımcıları Gıda Teknikeri Seda ŞİMŞEK

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıdaların temel özellikleri, bozulmasının önlenmesi ve muhafaza yöntemlerinin anlatmaktır
Dersin İçeriği Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, su aktivitesi, pH özellikleri, gıdaların bozulması, kurutma, konserve, dondurma, fermentasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, ışınlama, mikrodalga uygulamaları, hisdrostatik basınç ve diğer temel muhafaza yöntemleri.

Haftalık Ders Konuları

1Gıdalarda kaliteye etki eden faktörler, su aktivitesi, ph, redoks potansiyel
2Gıdaların kurutarak saklanması
3Gıdaların konserve yöntemi ile saklanması, F değeri, D değeri
4Gıdaların soğutarak saklanması
5Gıdaların dondurarak saklanması
6Gıdaların dondurarak saklanması
7Gıdaların tuzlanarak saklanması
8Gıdaların ışınlanması,mikrodalga uygulamaları
9Arasınav
10Gıdaların fermentasyonu
11Gıdalarda pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleri
12Vakum pakteleme, modifiye atmosfer uygulamaları ve diğer ambalajlama muhafaza yöntemleri
13Gıdaların asitlendirilmesi, alkolde saklama ve koruyucu katkı maddeleri uygulaması
14Aseptik işleme

Kaynaklar

1-Yrd. Doç. Dr. Filiz Aksu ders notları
2- Gıda Bilimi ve teknolojisi(Prof.Dr. Hüsnü Yusuf Gökalp)