Ders Planı / GIDA MİKROBİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersin Yardımcıları Food Technician Seda GENÇ

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda kaynaklı bozulmaların sebeplerini, etkenlerini kavramak ve üretimde uygulamak. Temel laboratuvar bilgisine sahip olarak bakteri ve funguslara ait laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlamak, değerlendirmek ve üretimi yönlendirecek yeterliliği göstermek. Gıda sektöründe önemli olan mikroorganizmalar ile ilgili temel bilgiye sahip olmak, laboratuvar uygulamalarında izolasyon ve identifikasyonlarını yapabilmek. Gıda üretim yerlerinde hijyenik koşullar ve sanitasyonun sağlanabilmesi için gerekli bilgiye ulaşmak.
Dersin İçeriği Gıda kaynaklı bozulmaların sebeplerini etkenlerini kavramak, üretimde uygulamak için gerekli bakteriyal ve fungal problemleri algılamak. Temel laboratuvar bilgisine sahip olarak bakteri ve funguslara ait laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlamak adına uygulamalar yapmak , değerlendirmek ve üretimi yönlendirecek yeterliliği göstermek. Gıda sektöründe önemli olan mikroorganizmalardan en etkili 25 adedini öğrenmek. Gıda üretim yerlerinde hijyenik koşullar ve sanitasyonun sağlanabilmesi için gerekli bilgiye ulaşmak.

Haftalık Ders Konuları

1Teorik:Gıda Mikrobiyolojisi temel kavramları- tanımları Laboratuvar: Laboratuvarda uyulması gereken kurallar
2Teorik:Gıda kirleticilerinin sınıflandırılması, bulaşma kaynakları ve yolları. Laboratuvar: Numune alma
3Enterobacteriaceae familyası-I Laboratuvar: Gram boyama: gram negatif basil
4Teorik:Enterobacteriaceae familyası-II Laboratuvar:Salmonella , Shigella, E.coli ve tipleri, Coliform bakteriler incelenmesi laboratuvarda izolasyon ve identifikasyonu
5Teorik: Nonfermantatif Gram negatif basiller Laboratuvar:Nonfermantatif Gram negatif basiller identifikasyonunda kullanılan biyokimyasal testler, katı gıdalardan ekim ve bakteri/küf ve maya sayımı
6Teorik: Gram pozitif koklar. Laboratuvar:Gram boyama: gram pozitif kok, Katalaz testi, DNA'se testi, koagulaz testi
7Teorik: Bacillus cinsi, Laboratuvar: Gıda İşletmelerinde Ortam Havasının Mikrobiyal Yükünü Belirlemek İçin Hava Örnekleme Metodları
8Arasınav
9Teorik:Clostridium perfringens - Cl. tyrobutyricum – Cl. botulinum incelenmesi, sülfit indirgeyen mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonu Laboratuvar: Gram boyama: Gram pozitif basil
10Teorik: Gram pozitif sporsuz basiller, Lactobacillus Spp, Listeria Spp, Mycobacterium tuberculosis Laboratuvar: Katı ve sıvı besiyerine pasaj
11Teorik: Campylobacter jejuni, Vibrio cholera, Vibrio parahaemolyticus, Aeromonas, Brucella Spp. Laboratuvar: Sıvı gıdalardan ekim ve bakteri/küf ve maya sayımı
12Teorik:Makro paraziter etkenlerin incelenmesi ve parazit hastalıkları Ascarislerler, Trişinella vb. Mikroparaziter ve protozoon hastalıkları Laboratuvar:Yüzeylerden mikrobiyolojik numune alma ve ekim.
13Teorik: Mikotoksinler,Küfler ve mayalar Laboratuvar: Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf ve mayaların incelenmesi, laboratuvar izolasyon ve identifikasyonu
14Teorik: Viral etkenler Laboratuvar: Serolojik testler

Kaynaklar

1-Logan, N.A., Bacterial Systematics, Elsevier Pub., London

2- Aktarılan her bakteriye ait farklı ders notları yüklemesi yapılmaktadır.