Ders Planı / BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere yağlı tohumlar ve işlenmeleri hakkında bilgiler vermek
Dersin İçeriği Beslenmemizde yağların önemi, insan gıdası olarak yağın tanımı ve temel bileşimi, yağ hammaddelerinin depolanması ve temizlenmesi, ham yağ eldesi için yağlı tohum ve meyvelere uygulanan ön işlemler, presleme ve ekstraksiyon yöntemleri ile yağ eldesi, ham yağın rafinasyonu ve rafinasyon aşamaları, zeytinyağı üretimi, yağların hidrojenasyonu ve margarin üretimi, yağların bozulması ve muhafazası.

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, genel tanımlar ve yağların beslenmemizde önemi
2Yağların kimyasal yapıları
3Trigliseritler ve adlandırılması
4Yağ asitlerinin kimyasal yapısı
5Yağ asitlerinde adlandırma
6Farklı yapıda yağ asitleri ve yağ asitlerinde izomeri
7Ticari öneme sahip yağlar
8Yağlı tohumları değerlendirme ölçütleri
9Arasınav
10Yağlı tohumların depolanması
11Yağlı tohumlarda ön işlemler
12Ham yağ eldesi
13Ham yağın rafinasyonu
14Zeytinyağı üretimi

Kaynaklar

1-Nas, S., 2000. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Basımevi, Denizli.
2-Kayahan, M., 2003. Yağ Kimyası. Odtü Yayıncılık, Ankara.