Ders Planı / ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi CANSU AKGÜL
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere şeker, kakao, çikolata, şekerleme, çay ve kahve, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi gıdaların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri vermektir.
Dersin İçeriği Şeker teknolojisi, glikoz şurubu üretimi, kakao ve çikolata teknolojisi, şekerleme teknolojisi, şekerleme çeşitleri, çay teknolojisi, kahve teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler, tahin pekmez, pestil, helva ve fonksiyonel gıdalar ve bu gıdalara ilişkin kalite kriterleri anlatılacaktır.

Haftalık Ders Konuları

1Fonksiyonel gıdalar, diyet gıdalar ve özel beslenme ürünleri teknolojileri) I
2Fonksiyonel gıdalar, diyet gıdalar ve özel beslenme ürünleri teknolojileri) II
3Şeker teknolojisi I
4Şeker teknolojisi II
5Şekerleme Teknolojisi I
6Şekerleme Teknolojisi II
7Çay teknolojisi I
8Çay teknolojisi II
9Arasınav
10Kahve teknolojisi I
11Kahve teknolojisi II
12Kakao ve çikolata teknolojisi I
13Kakao ve çikolata teknolojisi II
14Tahin ve tahin helvası üretimi

Kaynaklar

1- Ders notları(Prof. Dr. Harun Aksu ve Yrd. Doç.Dr. Filiz AKSU, 2009)
2- Altan, A: Özel gıdalar teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, no.101, Adana, 1992
3-Potter, N.N. anda Hotchkiss, J.H. Food Science, Chapman&Hall, England, 1995