Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda maddelerinin üretiminde kullanılan katkı maddelerini tanıtmak; kullanım alanlarını ve fonksiyonlarını öğretmek; gıdalara ve sulara uygulanan başlıca analizleri öğretmek; temel analizleri yapabilecek beceriyi kazandırmak
Dersin İçeriği Katkı maddeleri tanımlanır ve sınıflandırılır. Her bir gruba ait katkı maddelerinin özellikleri, kullanım alanları, kullanım miktarları, kulanımını sınırlayacak durumlar hakkında bilgi verilir. Gıda maddelerine uygulanan temel ve özel analizler (duyusal, fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik vb) teorik ve uygulamalı olarak öğretilir

Haftalık Ders Konuları

1Katkı maddelerinin tanımı, özellikleri, sınıflandırma Onaylama süreci, Yetkili Kuruluşlar, İlgili Yönetmelikler
2Katkı maddelerinin tanımı, özellikleri, sınıflandırma Onaylama süreci, Yetkili Kuruluşlar, İlgili Yönetmelikler
3Koruyucular
4Koruyucular
5Antioksidanlar;
6Antioksidanlar;
7Şelat ajanları
8VİZE HAFTASI
9Asitliği düzenleyiciler
10Emülgatörler
11Topaklamayı önleyiciler,Un işleme ajanları,Stabilizatörler
12Topaklamayı önleyiciler,Un işleme ajanları,StabilizatörleR
13tatlandırıcılar
14Colorants

Kaynaklar

1-Prof. Dr. Zehra AYHAN ders notları
2.Prof. Dr. Tomris ALTUĞ ders notları