Ders Planı / ET VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi EKİN DİNÇEL KASAPOĞLU
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Etin işlenmesi, muhafazası ve ürünlere dönüştürülmesi ile ilgili olarak yeterli derecede bilgi ve beceri kazandırmak
Dersin İçeriği Ders kapsamında etin tanım, özellikleri ve elde edilmesi; etlerin muhafazası; taze et preparatlarının hazırlanması; hazırlanmış et karışımlarının hazırlanması ve et ürünlerinin hazırlanması konularında detaylı teorik ve pratik bilgiler verilir

Haftalık Ders Konuları

1Kasaplık Hayvan Etlerinin Tanım Ve Özellikleri Kanatlı Etlerinin Tanımı Ve Özellikleri
2Etin Morfolojik Yapısı Kasaplık Hayvan Etlerinin Elde Edilişi Kanatlı Hayvan Etlerinin Elde Edilişi
3Ette Postmortal Değişimler
4Etlerin Muhafazası
5Kasaplık Hayvan Gövdelerinin Sınıflandırılması Ve Derecelendirilmesi
6Gövde Etlerinin Parçalanması
7Et Teknolojisinde Kullanılan Temel Alet Ve Gereçler Et Ürünlerinde Kullanılan Katkı Maddeleri- Baharat
8Doğal Ve Yapay Kılıflar Taze et preparatlarının hazırlanması
9Çiğ Et Karışımlarının hazırlanması
10Fermente Sucuk Teknolojisi
11Emülsifiye Et Ürünleri Teknolojisi
12Kürlenmiş Et Üretimi; Jambon teknolojisi
13Pastırma Teknolojisi
14Kavurma Teknolojisi; Konserve Teknolojisi Füme Dil Teknolojisi; Jöle İşkembe-Paça Teknolojisi

Kaynaklar

Bostan,K. Et Teknolojisi (2010)
Yıldırım,Y. Et Endstrisi.Kozan Yayınevi, Ankara (1996)