Ders Planı / HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. NURAY CAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Hazır yemek teknolojisi ve toplu beslenme sisteminde çalışma koşullarında yapılması gerekenler, personel hijyeni, satın alma, mal kabul, pazarlama, menü planlama ve bu sektörde görev aldıklarında öğrencilerimizin gereken sorumluluğu almaları konusunda gereken destek ve bilgiyi aktarmak.
Dersin İçeriği Hazır yemek sektörünün tarihçesi, hazır yemek teknolojisinde pazarlama ve fiyatlandırma, hazır yemek işletmelerinde alt yapı koşulları, satın alma ve muhafaza, menü planlama, yemek hazırlama yöntemleri, ve sunum teknikleri, pişirme ekipmanlarının tanıtılması işlenecektir.

Haftalık Ders Konuları

1Hazır yemek sektörünün tarihçesi
2Yiyecek ve içecek işletmelerinde sınıflandırma
3Yiyecek ve içecek işletmelerinde planlama ve pazarlama
4Menü planlama
5Satın alma ve depolama
6Gıdaların hazırlama yöntemleri
7Mutfak organizasyonu , donanım ve tasarımı
8Toplu beslenme sisteminde hijyen ve sanitasyon
9Arasınav
10Hazır yemek mutfağında rastlanan iş kazaları ve müdahale yöntemleri
11Mutfak ekipmanları ve kullanım şekilleri
12Mutfakta kullanılan temel gıda maddeleri ve hazırlık metodları
13Hazır yemek işletmelerinde kalite kontrol ve sunum HACCP VE ISO 22000 uygulamaları
14Hazır yemek işletmelerinde HACCP VE ISO 22000 uygulamaları

Kaynaklar

1-Ders Notları(Yrd. Doç.Dr. Filiz AKSU)
2-Doç.Dr. Adnan Türksoy(Yiyecek İçecek İşletmeleri Yönetimi)
3- Cemal Türkan(Mutfak Hizmetleri)
4- Doç.Dr. Fermani Maviş(Endüstriyel Yiyecek Üretimi)
5- Dr. Vural Yiğit(Toplu Beslenme teknolojisi)