Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin mesleki uygulama derslerini daha iyi kavrayabilmeleri için gıdalara uygulanan temel işlemler hakkında yeterli bilgi birikimine sahip olmalarını sağlamak; gıda bozulmaları ve gıda muhafaza yöntemleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersin İçeriği Gıda teknolojinin temel prensipleri, satın alma ve hammadde kabul, depolama, ön işleme teknikleri, paketleme, gıda bozulmaları, gıda muhafaza yöntemleri, gıda teknolojisindeki yeni gelişmeler

Haftalık Ders Konuları

1GIDA TEKNOLOJİNİN TEMEL PRENSİPLERİ
2GIDALARIN RAF ÖMRÜ VE MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
3ÖN İŞLEME TEKNİKLERİ-1-HAMMADENİN TEMİZLENMESİ-AYIRMA İŞLEMLERİ
4ÖN İŞLEME TEKNİKLERİ-2-BOYUT KÜÇÜLTME VE KARIŞTIRMA İŞLEMLERİ
5GIDA BOZULMALARI
6KATKI MADDELERİ
7TUZLAMA, DUMANLAMA, ASİTLENDİRME
8SOĞUK VE DONMUŞ MUHAFAZA
9ARA SINAV
10ISIL İŞLEMLER-1
11ISIL İŞLEMLER-2, RADYASYON UYGUMALARI VE IŞINMLAM
12KURUTMA
13PAKETLEME (VAKUM, MAP, KONTROLLÜ); AKTİF PAKETLEME
14YENİ İŞLEME VE MUHAFAZA TEKNİKLERİ (Akılı paketleme, OZONLAMA, OHMİK ISITMA)

Kaynaklar

1-Gıda Teknolojisi. Arsan Bilişli. Sidas Yayınları
2-Gıda Teknolojisi. Sıdıka Bulduk. Detay Yayıncılık
3-Gıda Bilimi ve Teknolojisi. Necati Akbulut, Cem Karagözlü. Sidas Yayınları