Ders Planı / İÇECEK BİLİMİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Aşçılık bölümü öğrencilerinin içecek kavramlarını, sınıflandırılmalarını, üretim ve yapım tekniklerini öğrenmeyi hedeflemektedir.
Dersin İçeriği İçecek ve İçecek Kavramları, İçeceklerin Sınıflandırılması: Sıcak İçecekler - Soğuk İçecekler,Alkol Tanımı, Üretimi,Damıtma Tekniği, Mayalandırma Tekniği, Servisi ve Tarihçesi. Alkollü İçecekler, Alkolsüz İçecekler

Haftalık Ders Konuları

1Giriş , dersin genel özeti, planı ve işleyişi
2Alkollü ve Alkolsüz içeceklerin sınıflandırılması ve kültürel altyapısı
3Çay kültürü, hazırlanması ve sunumu
4Kahve kültürü, hazırlanması ve sunumu
5Soft içecekler (Soft drinks)
6Biranın tarihine ve kültürüne giriş
7Biranın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vucuduna etkileri
8Şarap tarihine ve kültürüne giriş
9ARA SINAV
10Şarabın sınıflandırılması, üretim aşamaları, insan vücuduna etkileri
11Distile edilmiş içkiler; Spiritler
12Hafta: Kokteyller, çeşitli uluslar arası kokteyller
13Yiyeceklerle eşleştirme (foodpairing) ve içeceklerin yemeklerde kullanılması
14İçeceklerin sunum ve servis prosedürleri

Kaynaklar

İÇECEKLER HAKKINDA HERŞEY - RACİ BOSTANCI

ALKOL İÇEREN YİYECEKLER VE İÇECEKLER- HARUN ŞİMŞEK

BAR-SERVİS KOKTEYL REHBERİ- VEFA ZAT

KOKTEYL EL KİTABI- MARİA CONSTANTİNO

ŞARAP SÖZLÜĞÜ- SUNA BAYKAM