Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri yiyecek ve içecek işletmelerinde gıda güvenliği riskleri hakkında bilinçlendirmek ve bunlara karşı alınabilecek önlemler hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Temel kavramlar, gıda zehirlenmeleri, fiziksel tehlikeler, biyolojik tehlikeler, kimyasal tehlikeler, bulaşma kaynakları ve yolları, iş yeri hijyeni, kişisel hijyen, proses kontrol, temizlik ve dezenfeksiyon, HACCP

Haftalık Ders Konuları

1Besin güvenliğinin önemi Türkiye´de ve Dünya’da besin güvenliği
2Besin mevzuatı tanımı, kapsamı ve gıda mevzuatında esaslar
3Besin kontaminantları ve bozulma etkenleri
4Besin bozulmasına neden olan mikrobiyolojik, kimyasal, ve biyokimyasal faktörler.
5Besin kökenli sağlık riskleri
6Besin çalışanları için kişisel hijyenin önemi
7Besin koruma teknikleri ve ürün güvenliği
8Besinlere uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri
9Ara sınav
10Besin güvenliği tehlikelerinin tanımlanması
11Endüstriyel Besin güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
12Besinlerde kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
13GMP, GHP’da güvenlik programları
14HACCP sistemi ve besin endüstrisindeki gelişimi

Kaynaklar

Uğur,M., Nazlı,B., Bostan,K. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınları. İstanbul, 1999

Bostan,K. İşletme Hijyeni. Hijyen ve Sanitasyon. Ed. Mustafa Tayar. Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, No 1346, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 2011

Tayar, M., & Kılıç, V. (2014). Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyon. Dora Yayıncılık. Bursa.