Ders Planı / MUTFAK KÜLTÜRÜ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Antik Çağ'dan günümüze, beslenmenin ve yiyecek-içecek kültürünün geçirdiği evreler ve değişimler hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını; mutfak kültürü üzerine etki eden faktörler ile gerek ülke gerekse dünyanın belli mutfak kültürlerinin genel özelliklerini tanımasını sağlamaktır
Dersin İçeriği Yemek ve kültür: kavramlar, kapsam ve özellikler; yemek kültürünü oluşturan ve biçimlendiren faktörler; tarih boyunca yemek kavramının gelişimi; Türk mutfak kültürü; yiyecek alışkanlıkları ve gelenekleri; değişik kültürlerde yiyecek seçimleri, dönüştürülmesi, yiyeceklerin sunuşu ve tüketimi; dünya mutfaklarındaki yeni gelişmeler; yeni beslenme anlayışları; değişen malzeme ve ekipman kullanımının mutfak kültürü üzerine etkileri.

Haftalık Ders Konuları

1KÜLTÜR, MUTFAK KÜLTÜRÜ KAVRAMLARI; KÜLTÜR VE YEME İÇME ALIŞKANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER
2MUTFAK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE ETKİLİ FAKTÖRLER YİYECEK ÜRETİMİ VE TÜKETİMİNE EKONOMİK, SOSYAL, POLİTİK VE KÜLTÜREL BAKIŞ
3ŞARAP VE MUTFAK KÜLTÜRÜ
4TÜRK VE OSMANLI SARAY MUTFAĞININ GENEL ÖZELLİKLERİ
5ANADOLU MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN BÖLGELERE GÖRE GENEL ÖZELLİKLERİ
6ORTADOĞU MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN GENEL ÖZELLİKLERİ
7ASYA MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN GENEL ÖZELLİKLERİ
8AVRUPA MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN GENEL ÖZELLİKLERİ
9ARA SINAV
10VEJETARYENLİK VE BENZERİ DİĞER BESLENME ŞEKİLLERİ
11MARİE-ANTOİNE CAREME VE GEORGE-AUGUSTE ESCOFFİER’DEN GÜNÜMÜZE KLASİK MUTFAĞIN GEÇİRDİĞİ EVRELER
12ENDÜSTRİ DEVRİMİNDEN GÜNÜMÜZE YEMEK ÜRETİM SİSTEMLERİNİN GEÇİRDİĞİ EVRİM
13TOPLU BESLENME VE CATERİNG HİZMETLERİ
14YENİ BESLENME ANLAYIŞLARI; SON YILARDA MUTFAK KÜLTÜRÜNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER VE TRENDLER

Kaynaklar

Sanat,Kültür ve Mutfak.Phyllis Pray Bober. Kitap Yayınevi


Restoranın İcadı - Gastronomi Kültürü. Rebecca L. Spang. Dost Kitabevi


Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz. Deniz Gürsoy. Oğlak Yayıncılık


Tarih Boyunca Yemek Kültürü, Murat Belge. İletişim Yayıncılık


Türkiyede Yemek Kültürümüz. Cavit Akın.Gece Kitaplığı

Sanat,Kültür ve Mutfak. Phyllis Pray Bober. Kitap Yayınevi
Lezzetin Tarihi. Zeki Tez. Hayykitap
Ortadoğu Mutfak Kültürleri. Richard Tapper.Tarih Vakfı Yurt Yayınları
500 Yıllık Osmanlı Mutfağı500 Yıllık Osmanlı Mutfağı. Marianna Yerasimos. Boyut Yayın Grubu
Selçuklu Mutfağı. Ömür Akkor. Alfa Yayıncılık