Ders Planı / MUTFAK UYGULAMA-I

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 4.0
Dersin AKTS Kredisi 8.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencileri mutfağın işleyişi ve düzeni hakkında bilgilendirmek; temel yemek hazırlama ve sunumu hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır
Dersin İçeriği Temel mutfak eğitimi, mutfak organizasyonu, mutfak ekipmanları ve güvenli kullanımı; satın alma ve muhafaza; pişirme öncesi ön işlemler; bıçak kullanımı; kesme ve doğrama teknikleri; genel pişirme teknikleri (haşlama, kaynatma, yağda kızartma, ızgara, kavurma, fırında pişirme, sote, buğulama, tütsüleme vs,), temel servis ve sunum tekniği, tabak hazırlama, süsleme ve dekore etme

Haftalık Ders Konuları

1MUTFAK DONANIMI, MUTFAK ORGANİZASYONU
2MUTFAK ARAÇ/GEREÇLERİ VE KULLANIMI
3ÜRETİM PLANLAMA, REÇETE OKUMA VE ANLAMA
4TEDARİK, DEPOLAMA YÖNTEMLERİ
5YEMEK HAZIRLAMA ÖNCESİ ÖN HAZIRLIKLAR
6TEMEL KESME VE DOĞRAMA TEKNİKLERİ (SEBZE, MEYVE)
7TEMEL KESME VE DOĞRAMA TEKNİKLERİ (DİĞER)
8TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (HAŞLAMA, KAYNATMA, BUĞULAMA)
9ARA SINAV
10TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (YAĞDA KIZARTMA, DERİN YAĞDA KIZARTMA, SOTE)
11TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (IZGARA, KAVURMA, FIRINDA PİŞİRME)
12TEMEL PİŞİRME TEKNİKLERİ (DİĞER)
13TEMEL SERVİS VE SUNUM TEKNİKLERİ
14TABAK HAZIRLAMA, SÜSLEME VE DEKORE ETME

Kaynaklar

Yemek Pişirme - Teknikleri. Leman Cılızoğlu Eryılmaz. Remzi Kitabevi

Yemek Kitabı Cilt 1. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 2. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Açıklamalı Yemek Kitabı Cilt 3. Cemaliye Tüter. İnkılap Kitabevi



Altın Kitap Serisi Yemek Kitabı. Kolektif. Alfa Yayıncılık
Pratik Mutfak Rehberi - Lezzet Saati. Bülent Özükan. Boyut Yayın Grubu