Ders Planı / BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 6.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. CANDAN VARLIK
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Vücudun ihtiyacına göre besin gruplarından yeteri kadar her öğünde tüketilmesi ilkesi ve prensibinden hareketle öğrencilere sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel ilkeleri konusunda bilgiler vermek, beslenme bozukluk ve hastalıkları hakkında bilinçlenmelerini sağlamak ve sağlıklı beslenme plan ve programlama becerilerini geliştirmesi için gerekli düşünce altyapısını oluşturmasına yardımcı olmaktır
Dersin İçeriği Beslenme ile ilgili temel kavramlar; besin unsurları (proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineral maddeler, vitaminler), besin grupları, dengeli beslenme, aşırı ve yetersiz beslenme, enerji dengesi, yaş ve cinsiyete göre günlük besin gereksinimleri, beslenme ve kalp sağlığı, obezite, diyet, sağlıklı beslenme, beslenme ve atletik performans, beslenme kılavuzu

Haftalık Ders Konuları

1BESLENMEYE GİRİŞ
2PROTEİNLER
3KALORİ – BESLENMENİN ENERJİ TEMELİ
4KARBONHİDRATLAR
5YAĞLAR
6BESLENME VE KALP SAĞLIĞI
7OBEZİTE, KİLO KONTROLÜ VE YEME BOZUKLUKLARI
8MİNERAL MADDELER
9ARA SINAV
10VİTAMİNLER
11SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÖNEMLİ KONULAR
12BESLENME VE ATLETİK PERFORMANS
13BESLENME KILAVUZU
14GIDALARA UYGULANAN İŞLEMLERİN BESEN DEĞERİNE ETKİSİ

Kaynaklar

1-Dr. Liz Applegate. Beslenme ve Diyet Temel İlkeleri. İSTANBUL MEDİKAL YAYINCILIK