Ders Planı / MUTFAKTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Yemek üretiminin ve sunumunun gerçekleştirildiği işletmelerde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin temel kavram ve süreçlerin aktarmak, olası tehlikelere karşı bilinçlendirmek ve riskin azaltılmasına yönelik alınması gereken önlemler ve riskin gerçeklemesi durumunda yapacakları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği İş sağlığı ve güvenliğin tanımı ve önemi; güvenli bir ortamın kuralları; elektrik, doğal gaz, buhar ve kömür gibi farklı enerji kullanımında dikkat edilecek öncelikler; kesici ve parçalayıcı aletlerin kullanımında dikkat edilecek hususlar; kaza halinde yapmaları gerekenler; ilkyardım malzemeleri; İlkyardım uygulamaları.

Haftalık Ders Konuları

1İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNİN TARİHİ
2İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL KAVRAMLARI VE 6331 NUMARALI İSG KANUNU
3İŞVEREN, ÇALIŞAN VE İSG UZMANI GÖREV YETKİ VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ
4SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ
5KİŞİSEL KORUYUCULAR
6FİZİKSEL VE KİMYASAL RİSKLER
7BİYOLOJİK, ERGONOMİK VE PSİKOSOSYAL RİSKLER
8RİSK DEĞERLENDİRMESİ
9ARA SINAV
10MESLEK HASTALIKLARI
11KİMYASAL MADDELERİN KONTROLÜ
12ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İŞ GÜVENLİĞİ
13ACİL DURUM YÖNETİMİ
14TEKRAR

Kaynaklar

1. 6331 Numaralı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
2. İş Sağlığı ve Güvenliği, Emin ARSLAN, Yargı Yayınevi
3. Mutfak, Bulaşıkhane ve Restoranlarda İş Sağlığı ve Güvenliği, ÇASGEM.