Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi BEKİR ERHAN ORHAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Alpar Aser SABUNCU

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Basketbol felsefesini, oyun kurallarını, saha ve malzeme bilgisi incelenecek, basketbolda ısınma ve soğumayı, toplu topsuz bireysel teknikleri uygulanacak, bireysel-grup-takım halinde hücum ve savunma geliştirilecek,oyuncu ve özellikleri analiz edilecektir.
Dersin İçeriği Günümüzde Modern Basketbol; Eğitim Aracı Olarak Basketbol; Basketbol Oyun Kuralları; Saha ve Malzeme Bilgisi; Basketbolda Isınma ve Streching; Topa Yatkınlık Çalışmaları; Basketbolda Toplu Teknikler: Top tutma, Toplu temel duruş, Top sürme, Pas ve çeşitleri, Stoplar, Dönüşler, Turnike, Şut, Rebound; Topsuz Teknikler: Temel duruş, Savunma kayma adımları, Sıçramalar, Box-out; Bireysel Hücum ve Savunma Özellikleri; Takım Hücum ve Savunması. Maç Analizleri, Musabaka raporları, Turnuva hazırlıkları, Devre arası kampları, Performans testleri, Yeni transferler ve sakatlıkların tedavisi yıllık planın genel değerlendirmesi vb

Haftalık Ders Konuları

1Basketbolun tanıtımı, Günümüzde Modern Basketbol, toplu topsuz temel duruş, stoplar (tek zamalı-çift zamanlı), alçak-yüksek dripling, başlangıç bitişte amaca yönelik ısıtıcı ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
2Eğitim aracı olarak basketbol, basketbol oyun kuralları, bir önceki dersin kısa tekrarı, streching, ballhandling, p,ivot dönüşleri (out-side/in-side), pivot ayağı (sağ-sol), başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
3Basketbol oyun kuralları, saha ve malzeme bilgisi, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, ikili dripling, önden el ve yön değiştirme, ikili hareketli stop+pivot dönüşü, paslaşma, sağ sol turnike basamaklaması, başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
4Basketbol oyun kuralları, saha ve malzeme bilgisi, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, paslı-driplingli turnike (sağ-sol), slalom el ve yön değiştirerek alçak-yüksek dripling, ball-hand şut basamaklaması, toplu-topsuz aldatmalar,başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
5Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, kayma adımı, stop-fake, cros-over, sol sağ turnike, bacak arası el ve yön değiştirme, üç noktadan tek el (sağ sol) set-şut basamaklaması, ikili paslaşma ve turnike (sağ-sol), başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
6Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, arkadan el ve yön değiştirme, sıçrayarak şut, pas stop-fake, cros-over, ters (sol sağ) turnike, üçlü paslaşma turnike,başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
7Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, reverse el ve yön değiştirme, üçlü örme ve turnike, pas-şut, dripling sonu şut, 1x1 in aşamaları, rebound ve box-out, blok, başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
8ARA SINAV
9Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, turnike (sol-sağ), tam saha 1x1, toplu taraf- topsuz taraf savunma prensipleri, toplu topsuz oyuncu savunması, aldatma sonrası şut, 2x2 oyunlar, pas-kat,başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
10Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, 2x2 oyunlar, screan ve devrilme, serbest atış, ikili paslaşma, üçlü paslaşma, üçlü örme turnike+şut, oyuncu mevkii ve savunmaları,başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
11Basketbol oyun kuralları, streching, ballhandling, önceki derslerin dönütünü almak, hızlı hücum çıkışı, 2x2 oyunlar, screan savunmaları, 3x3 oyunlar, pas-kat, başlangıç ve bitişte amaca yönelik ve pekiştirici eğitsel oyun çalışmaları.
122x1, 3x2 hücum ve savunma anlayışları ve uygulamaları.
13Takım hücumu, takım savunması, hızlı hücum felsefeleri.
145x5 paslı oyun ve man to man savunma anlayışı ile ilgili çalışmalar.

Kaynaklar

• Türkiye Basketbol Federasyonu, Rüştü Yüce Eğitim Merkezi, 1998-1999 Basketbol Teknik Bülteni, sayı 1,2,3,4,5,6,7,8,9. •

• Rainer Martens, 1998, Başarılı Antrenörlük, Çev: Beyaz Yayınları •

• Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri Notları, 25-29 Mayıs 1997 Antalya •

• Antrenör Geliştirme Semineri Notları 2001 Manisa • Cengiz Şen, 2000, Basketbol Teknik, Ankara, Bağırgan Yayınevi Ali Burgul, Uğur Çulha, 1991, Basketbolun Tekniği, Ankara 2. Baskı, Neyir Yayınyılık.

• Türkiye Basketbol Federasyonu ve Türk Basketbol Federasyonunu Geliştirme ve Eğitim Vakfı Eğitim Yayınları Dizisi, Basketbol Antrenman Drilleri •

• Türkiye Basketbol Federasyonu ve Türk Basketbol Federasyonunu Geliştirme ve Eğitim Vakfı Eğitim Yayınları Dizisi, Paslı Hücum Sistemi •

• Önder Seden, Basketbol’da Savunma Teknik ve Taktikleri, Türk Basketbolunu Geliştirme ve Eğitim ve Eğitim Vakfı Yayını.