Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. KENAN SİVRİKAYA
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Emrullah YILDIRIM

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencinin yüzme sporunu tanıması, öğrenmesi, yüzme öğrenme yöntemlerini tanıması ve uygulayabilmesidir.
Dersin İçeriği Yüzme Havuz Çeşitlerini Yüzme spor Tarihi Dünyada yüzme tarihi Türkiye'de Yüzme tarihi Yüzme sporunda eğitim aşamaları Yüzme Eğitim Basamaklaması Yüzme branşının teknikleri Yüzme teknikleri Yüzmede yarışma kuralları Yüzmede cankurtarma ve ilkyardım

Haftalık Ders Konuları

1Sportif, serinleme ve görsel amaçlı havuzlar hakkında genel bilgilendirme
2Dünya yüzme tarihi ve Türk Yüzme tarihi ile Bölgesel yüzme tarihleri hakkında genel bilgi verilmesi ve uygulama olarak suya alışma.
3Yüzme sporunda Temel Öğrenim Basamaklamalarının anlatımı ve VCD aracılığıyla CD izlenmesi ve öğrenim uygulamasına geçiş.
4Suya alışma evresi ve solunum ile göz açma çalışmalarına neden ihtiyaç duyulduğu ve bunların havuz ortamında öğrenciye uygulanması ve çocuğa uygulanmasını sağlamak için küçük alıştırmalar.
5Su üzerinde kalabilme ve suda ilerleme konuları hakkında geniş bilgilendirme. Amerika, Rusya ve Avrupa ile Uzak doğu ve Türkiye'de uygulanan teknik eğitim aşamalarının anlatımı ve havuzda uygulamaları.
6Suda ilerleme bölümüne geçiş ve Serbest yüzme tekniğinin teorik analizi. VCD ile Türk ve Yabancı yüzücülerin izlenmesi ve havuzda nefes, kol ve ayak çalışmaları ile koordine çalışmalarına geçiş ve sırtüstü tekniğine genel bakış.
7Kurbağalama tekniğinin teorik analizi ve uygulanması. Öğrencilerin kamera ile çekimleri ve eğitim CD lerindeki yüzücü teknikleri ile karşılaştırılması ve tekniğin kinesiyolojik olarak incelenmesi.
8Sırtüstü yüzme tekniğinin teorik olarak analizi. Havuz ortamlarının sırtüstü yüzme tekniğine uyumu. Tekniğin öğrenilmesi ve öğretilmesi için yüzme havuzunda VCD izlenerek uygulama yapılması ve kamera ile yapılan çekimlerin analizleri.
9ARA SINAV
10Kelebek tekniğinin teorik analizi ve uygulanması. Öğrencilerin kamera ile çekimleri ve eğitim CD lerindeki yüzücü teknikleri ile karşılaştırılması ve tekniğin kinesiyolojik olarak incelenmesi
114 tekniğe ait dönüşler, startların incelenmesi ve analizi.
12Yüzme hakemlik kuralları ve tekniklerdeki diskalifiyeler.
13Yüzme antrenörü açısından yüzmenin biomekaniği, su direnci ile tekniklerin ilişkileri
14Cankurtarma ve uygulaması.

Kaynaklar

• Swimming Fastest , Swimming Drills for every stroke, Advenced Swimming, Swimming steps to success , Breakthrough , The Complete Book of Swimming
• Haluk Okur Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yüzme Teori ve Pratiği Ders Notları 1995
• Swimming Even Faster tercüme notları.