Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi BEKİR ERHAN ORHAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları Arş. Gör. Yusuf AYDIN

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere, egzersiz fizyolojisinin tarihçesini, önemini, egzersizin tüm fizyolojik sistemler üzerine etkilerini inceleyebilecek bilgi birikimini ve performans ölçüm yöntemlerinden bazıları hakkında bilgi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Fizyoloji Bilimine İlişkin Temel Kavramlar; Egzersiz Fizyolojinin Anlamı ve Önemi; Hücre, Doku, Enerji Metabolizması, Aerobik ve Anaerobik Enerji Sistemleri, Anaerobik Glikoliz ve ATP’nin Yenilenmesi; Enerji Tüketimi, Oksijen Alımı ve Eksikliği; Laktik Asit Eşiği; Spor Branşları ve Enerji Kullanımı; Egzersiz Sonrası Toparlanma; Kasın Yapısı, Myofibril ve Fibril Kas Hareketleri, İskelet Kası ve Hareketi, Motor Ünite, Kas Kasılma Çeşitleri ve Egzersiz İlişkisi; Kas Hipertrofisi; Farklı Koşullarda Egzersiz ve Fizyolojik Etkileri; Sporda Yaş ve Cinsiyet Faktörü; Performans Ölçüm Yöntemleri

Haftalık Ders Konuları

1Dersin Tanıtımı; Ödev Dağılımı; Egzersiz Fizyolojisinin (EF) Tanımı, Yeri ve Önemi, Hücrenin Anatomik ve Fizyolojik Özellikleri
2Hücrenin Anatomik ve Fizyolojik Özellikleri; Enerji Nedir? Çeşitleri ve Enerjinin Transferi
3Enerji Metabolizması, Aerobik ve Anaerobik Enerji Sistemleri; Dinlenme ve Egzersiz Sırasında Aerobik ve Anaerobik Enerji Sistemleri ve Enerji Sistemlerinin Sportif Aktivitelerle İlişkisi
4Egzersiz Sonrası Toparlanma
5Kasın Yapısı; İskelet Kası ve Hareketi, Motor Ünite Çeşitleri; Konuyla İlgili Video Gösterimi
6Kas Kasılma Çeşitleri ve Egzersiz İlişkisi, Kas Hipertrofisi ve Konuyla İlgili Video Gösterimi
7Performans Ölçüm Yöntemleri (Kalp Atım Sayısının Belirlenmesi, EKG, Kan Basıncının Ölçülmesi, Vücut Yağ Yüzdesi Ölçümleri)
8Performans Ölçüm Yöntemleri (Kuvvet Ölçümü, EMG, Esneklik)
9Ara Sınav
10Solunum ve Dolaşım Sistemi ve Egzersiz İlişkisi
11Sinir Sistemi ve Endokrin Sistemi ve Egzersiz İlişkisi
12Çeşitli Doğa Koşullarında (Dalma, Dağcılık), Sıcak ve Soğuk Ortamda Egzersiz
13Sporda Yaş ve Cinsiyet Faktörü; Performans Ölçüm Yöntemleri (Solunum Testleri, Reaksiyon ve Hareket Zamanı)
14Performans Ölçüm Yöntemleri (Oksijen Tüketimi ve Karbondioksit Üretiminin Hesaplanması, Enerji Tüketimi, Maksimal Aerobik Güç, Maksimal Anaerobik Güç)

Kaynaklar

1. Sönmez Tiryaki, G. (2002). Egzersiz ve Spor Fizyolojisi. Ata Ofset Matbaacılık, Bolu.
2. Günay, M., Tamer, K., Cicioğlu, İ. (2005). Spor Fizyolojisi ve Performans Ölçümü. Gazi Kitabevi, Ankara.
3. Powers, S., Howley, E. (2011). Exercise Physiology: Theory and Application to Fitness and Performance. 8th ed. New York: McGraw-Hill Humanities/Social Sciences/Languages.
4. Kraemer, W.J., Fleck, S.J., Deschenes, M.R. (2011). Exercise Physiology: Integrating Theory and Application. Lippincott Williams ve Wilkins, USA.
5. Fox, B.F. (2012). Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri. Çev.: Mesut Cerit. Spor Yayınevi ve Kitabevi, Ankara.
6. ACSM's Guidelines for Exercise Testing and Prescription. 9th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2013.
7. McArdle, W.D., Katch, F.I., Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance. 8th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins.
8. Ergen, E., Demirel, H., Güner, R., Turnagöl, H., Başoğlu, S., Zergeroğlu, A.M., Ülker, B., Hazır, T. (2015). Egzersiz Fizyolojisi. 5.Baskı, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.