Ders Planı / GENEL MİKROBİYOLOJİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda teknolojisinde oldukça önemli yeri olan mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, tanımlandırılmaları, morfolojik, biyokimyasal ve serolojik özellikleri ile faaliyetleri hakkında bilgilendirmek, çevresel parametrelerle etkileşimlerini inceleyerek indikatör formları tanımlamak, hastalıklar ve direnç kazanan organizmalar, gıda etkileşimi ve ortaya çıkan problemlerin çözüm olanaklarını belirlemek.
Dersin İçeriği Temel mikrobiyolojik terimler ve doğru anlamlarda kullanımı, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyon yöntemleri, metabolik faaliyetleri, Bakteriler ve çevresel parametrelerle etkileşimler, Cyanobacterlerin önemi, Protozoalar, Alg ve Fungiler, Viruslar, Bakteriyal- virutik hastalıklar ve direnç, gıda kaynaklı karşılaşılan mikrobiyolojik problemlere neden olan organizmalar ve çözüm.

Haftalık Ders Konuları

1Açılış- Genel mikrobiyoloji terminolojisine giriş, mikrobiyolojinin tarihçesi
2Mikroorganizmaların sınıflandırılması, çevresel istekleri
3Mikroorganizmalarda metabolik faaliyetler
4Mikroorganizmaların izolasyon ve identifikasyonunda kullanılan
5Bakterilerin sınıflandırılması ve çevresel parametrelerle etkileşimler
6Bakteri genetiği ve endospor oluşumları
7Cyanobacterler ve önemi
8Arasınav
9Algler, sınıflandırılması, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi
10Protozoaların sınıflandırılması, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi
11Funguslar sınıflandırılması, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi
12Virusler, sınıflandırılması, mikrobiyolojik açıdan gıdalarda önemi
13Su, hava ve toprak mikrobiyolojisi ve gıda kökenli etkileşimleri
14Bakteriyal, viral hastalıklar ve direnç mekanizmaları

Kaynaklar

1-Hakkı BİLGEHAN, Temel Mikrobiyoloji ve Bağışıklık Bilimi

2-George Garrity , Bergey's Manual of Systematic Bacteriology

3-Logan, N.A., Bacterial Systematics, Elsevier Pub., London.

4-İnternet kaynakları (www.mikrobiyoloji.org)

5-Tunail, N., 2010, Mikrobiyoloji, ISBN : 9786056036200, 446 p.