Ders Planı / GIDA HİJYENİ VE SANİTASYONU

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda işletmelerinde hijyenik üretim, temizlik ve sanitasyon uygulamaları ve halk sağlığının önemi
Dersin İçeriği Hijyenin tanımı ve önemi, sanitasyon , hava hijyeni, su hijyeni, gıda işletmelerinde personel hijyeni, alet ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, bitkisel gıda üretiminde hijyen ve hayvansal gıda üretiminde hijyen, gıda zehirlenmeleri

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanımı ve önemi
2Hava hijyeni ve değerlendirme teknikleri
3İşletme suyu ve içme sularında hijyen
4Personel hijyeni
5Kişisel hijyen
6İşletme hijyeni
7Hijyenik bina tasarımı
8Gıda işletmelerinde pest kontrol uygulamaları
9Arasınav
10Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon
11Gıda işlemelerinde kullanılan deterjanlar
12Gıda işlemelerinde kullanılan dezenfektanlar
13Bitkisel gıda üretiminde hijyen
14Hayvansal gıda üretiminde hijyen

Kaynaklar

1-Sağlam A., GIDA İŞLETMELERİNDE HİJYEN VE SANİTASYON DERS NOTLARI, İAÜ ABMYO Gıda İşleme BÖlümü Ders Notları, 2014
2-Uğur,M.; Nazlı,B.;Bostan,K.: Gıda Hijyeni.Ders Notları, Teknik Yayınları, 2003.