Ders Planı / BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 2.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Yemeklik yağ teknolojisi ve margarin üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak.
Dersin İçeriği Lipidler, Lipidlerin Sınıflandırılması (Basit, Bileşik ve Türev Lipidler), Yağların ve Yağ Asitlerinin Kimyasal Tepkimeleri, Atmosferik Oksidasyon ve Yemeklik Yağların Bozulması, Yemeklik Yağlar ve Yağ Hammaddeleri, Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması, Yağların Rafinasyonu, Vinterizasyon, Hidrojenasyon ve Margarin Üretimi

Haftalık Ders Konuları

1Giriş, genel tanımlar ve yağların beslenmemizde önemi
2Yağların kimyasal yapıları
3Trigliseritler ve adlandırılması
4Yağ asitlerinin kimyasal yapısı
5Yağ asitlerinde adlandırma
6Farklı yapıda yağ asitleri ve yağ asitlerinde izomeri
7Ticari öneme sahip yağlar
8Yağlı tohumları değerlendirme ölçütleri
9Arasınav
10Yağlı tohumların depolanması
11Yağlı tohumlarda ön işlemler
12Ham yağ eldesi
13Ham yağın rafinasyonu
14Zeytinyağı üretimi

Kaynaklar

[1] Kayhan M. 2005. Yemeklik Yağ Rafinasyon Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi: 7, 234 sayfa, Ankara.
[2] Gunstone F.D. 2004.The Chemistry of Oils and Fats Sources, Composition, Propertiesand Uses. Blackwell Publishing Ltd., UK.
[3] Sikorski Z.E., Kolakowska A. 2003. Chemical and Functional Properties of Food Lipids.CRC Pres LLC, USA.
[4] Kayhan M. 2003. Yağ Kimyası. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2003 Basım, 220 sayfa, Ankara.
[5] Kayhan M. 2002. Modifiye Yağlar e Üretim Teknolojileri. ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim A. Ş. Yayını 2002 Basım, 288 sayfa, Ankara.