Ders Planı / LABORATUVAR TEKNİKLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MERYEM BADAYMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Laboratuvar araç-gereç ve cihazlarının kullanılmasının öğretilmesi, mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında kullanılan temel deney ve yöntemlerin, laboratuvar kurallarının anlatılması ve uygulatılmasıdır.
Dersin İçeriği Mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarında uyulması gereken temel kurallar, laboratuvar ekipmanları ve cihazların tanımı ve kullanımı, laboratuvar güvenliği, deneylerdeki ön hazırlıklar, temel tanımlar, molar, normal çözeltiler, yüzde çözeltiler hazırlanması, tuz tayini vb. analizler, mikroskop kullanımı, besiyeri hazırlanması, mikrobiyoloji laboratuvarında temel hazırlık, gıdalarda mikrobiyolojik ekim yöntemleri ve değerlendirilmesi.

Haftalık Ders Konuları

1Laboratuvar kuralları ve güvenliği
2Laboratuvar cihaz ve cam malzemelerin tanıtımı
3Laboratuvarda deney yaparken dikkat edilecek temel noktalar, tartım, cam malzeme temizliği, sterilizasyona hazırlık
4Normal, molar ve yüzde çözelti hazrlanması, çözeltiden çözelti hazırlama, indikatör çözelti hazırlama
5Duyusal analiz teknikleri, duyusal panel uygulama
6Fiziksel analiz teknikleri, ph, su aktivitesi, sıcaklık
7Mikrobiyoloji laboratuvarında dikkat edilmesi gereken noktalar, mikroskop tanıtımı
8Mikrobiyolojik boyama yöntemleri
9Arasınav
10Sterilizasyonun önemi, otoklav ve sterilizatörün kullanımı, cam malzemeler ve diğer ekipmanların sterilizasyonu
11Besiyerlerinin sınıflandırılması ve besiyeri hazırlama
12Mikrobiyolojik ekim teknikleri, numune hazırlığı, numune alma, homojenizasyon
13Mikrobiyolojik analiz sonucunda kolonilerin değerlendirilmesi, izolasyon ve identifikasyon
14Mikroorganizmaların imha yöntemleri, mikrobiyoloji ve kimyasal analizlerde hızlı test metodları

Kaynaklar

1- Laboratuvar teknikleri ders notları (Prof. Dr. Candan Varlık, Yrd. Doç. Dr. Filiz Aksu)
2- Gıda mikrobiyolojisi(Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof. Dr. Fulya Turantaş)