Ders Planı / GIDA MİKROBİYOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYLA ÜNVER ALÇAY
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gıda kaynaklı bozulmaların sebeplerini, etkenlerini kavramak ve üretimde uygulamak. Temel laboratuvar bilgisine sahip olarak bakteri ve funguslara ait laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlamak, değerlendirmek ve üretimi yönlendirecek yeterliliği göstermek. Gıda sektöründe önemli olan mikroorganizmalar ile ilgili temel bilgiye sahip olmak, laboratuvar uygulamalarında izolasyon ve identifikasyonlarını yapabilmek. Gıda üretim yerlerinde hijyenik koşullar ve sanitasyonun sağlanabilmesi için gerekli bilgiye ulaşmak.
Dersin İçeriği Gıda kaynaklı bozulmaların sebeplerini etkenlerini kavramak, üretimde uygulamak için gerekli bakteriyal ve fungal problemleri algılamak. Temel laboratuvar bilgisine sahip olarak bakteri ve funguslara ait laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını anlamak adına uygulamalar yapmak. , değerlendirmek ve üretimi yönlendirecek yeterliliği göstermek. Gıda sektöründe önemli olan mikroorganizmalardan en etkili 25 adedini öğrenmek. Gıda üretim yerlerinde hijyenik koşullar ve sanitasyonun sağlanabilmesi için gerekli bilgiye ulaşmak.

Haftalık Ders Konuları

1Gıda Mikrobiyolojisi temel kavramları- tanımları
2Gıda kirleticilerinin sınıflandırılması, bulaşma kaynakları ve yolları
3Farklı prosesler sırasında bulaşan etken mikroorganizmaların sınıflandırılması (fungi-virus-bakteri vb)
4Enterobacteriaceae Familyası
5Enterobacteriaceae Familyası
6Salmonella spp. (2 türü) - Shigella spp. (4 tür)
7Cronobacter sakazakii, Erwinia Spp. Proteus Spp.Serratia Spp. Pseudomonas ve İlişkili Bakteriler, Acetobacter Spp. vb.
8Arasınav
9Gram pozitif sporsuz basiller
10Gram pozitif koklar
11Bacillaceae
12Clostridiaceae
13Campylobacter, Vibrio, Aeromanas, Legionella. Brucella
14Gıdayla İlişkili Funguslar, Mikotoksinler, Parazitler Viruslar

Kaynaklar

1-Logan, N.A., Bacterial Systematics, Elsevier Pub., London
2- Aktarılan her bakteriye ait farklı ders notları yüklemesi yapılmaktadır.