Ders Planı / ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 3.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi CANSU AKGÜL
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere şeker, kakao, çikolata, şekerleme, çay ve kahve, alkollü ve alkolsüz içecekler gibi gıdaların üretim teknolojileri konusunda temel bilgileri vermektir.
Dersin İçeriği Şeker teknolojisi, glikoz şurubu üretimi, kakao ve çikolata teknolojisi, şekerleme teknolojisi, şekerleme çeşitleri, çay teknolojisi, kahve teknolojisi, alkollü ve alkolsüz içecekler, tahin pekmez, pestil, helva ve fonksiyonel gıdalar ve bu gıdalara ilişkin kalite kriterleri anlatılacaktır.

Haftalık Ders Konuları

1Şeker teknolojisi
2Şekerleme teknolojisi
3Çay teknolojisi
4Kahve ve kakao teknolojisi
5Çikolata teknolojisi
6Tahin, tahin helvası, diğer helva çeşitleri teknolojisi
7Pekmez, pestil, ezme ve tatlı ürünler teknolojisi
8Mama vb ürünler teknolojisi( bebek maması, yetişkin mamaları, hastalar için özel gıdalar)
9Arasınav
10Cips ve çerez teknolojisi
11Hazır çorba ürünleri teknolojisi
12Alkollü içecekler teknolojisi
13Alkolsüz gazlı içecekler teknolojisi
14Diğer gıdalar teknolojisi( enerji içecekleri, aromalı buz, fonksiyonel gıdalar, diyet gıdalar ve özel beslenme ürünleri teknolojileri)

Kaynaklar

1- Ders notları(Prof. Dr. Harun Aksu ve Yrd. Doç.Dr. Filiz AKSU, 2009)
2- Altan, A: Özel gıdalar teknolojisi, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı, no.101, Adana, 1992
3-Potter, N.N. anda Hotchkiss, J.H. Food Science, Chapman&Hall, England, 1995