Ders Planı / TAHIL VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. MERYEM BADAYMAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğday ve ununda, Ekmeklerde, Makarnalarda ve Bisküvilerde Duyusal, Fiziksel ve Kimyasal Analizler.

Haftalık Ders Konuları

1Tahıllardan Numune Alma ve Hazırlama, Buğdayda Yabancı Madde Miktarı Tayini
2Buğdayda Hektolitre Ağırlığı Tayini
3Buğdayda Tane İriliği ve Sertliği Tayini
4Buğdayda Un Verimi Tayini, Buğdayda Nem Tayini
5Buğdayda Protein, kül ve nişasta tayini
6Buğdayda Düşme Sayısı Tayini, Buğdayda Sedimantasyon Değeri Tayini
7Buğdayda Gluten Tayini
8Buğdayda Gluten İndeks Değeri Tayini, Buğday Ununda Duyusal Analizler
9Ara Sınav
10Buğday Ununda Kimyasal Analizler
11Buğday Ununda Fizikokimyasal Analizler
12Ekmeklerde Duyusal ve Kimyasal Analizler
13Makarnalarda Duyusal ve Kimyasal Analizler
14Genel Tekrar

Kaynaklar

1-Elgün, A., Ertugay, Z., 2000. Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum.