Ders Planı / SÜT VE ÜRÜNLERİNDE KALİTE

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 2.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Önlisans , TYYÇ: 5. Düzey , EQF-LLL: 5. Düzey , QF-EHEA:Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi AYSUN SAĞLAM
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Süt ve ürünlerinin kalite kontrolü ve kalite kriterleri konularında öğrencilere bilgi kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Sütün Tanımı,Bileşimi,Bileşenlerin Özellikleri ve İnsan Beslenmesindeki Yeri, Süt ve Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Önemi, Süt ve Ürünlerinde Kalite Parametreleri ve Genel Kalite Kriterleri, Süt ve Ürünlerinde Kontaminasyon, Kritik Kontrol Noktaları, Kalite Güvenlik Sistemleri, Süt ve Ürünlerinde Duyusal Kalite Özellikleri, Süt ve Ürünlerinde Fiziksel Kalite Özellikleri, Süt ve Ürünlerinde Kimyasal Kalite Özellikleri, Süt ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite Özellikleri, Süt ve Ürünlerinde Sanitasyon,Süt ve Ürünlerinde Kalite Kusurları.

Haftalık Ders Konuları

1Sütün Tanımı,Bileşimi,Bileşenlerin Özellikleri ve İnsan Beslenmesindeki Yeri.
2Süt ve Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Önemi
3Süt ve Ürünlerinde Kalite Parametreleri ve Genel Kalite Kriterleri
4Süt ve Ürünlerinde Kontaminasyon,Kritik Kontrol Noktaları
5Kalite Güvenlik Sistemleri
6Süt ve Ürünlerinde Duyusal Kalite Özellikleri
7Süt ve Ürünlerinde Fiziksel Kalite Özellikleri
8Süt ve Ürünlerinde Kimyasal Kalite Özellikleri
9ARA SINAV
10Süt ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite Özellikleri
11Süt ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite Özellikleri
12Süt ve Ürünlerinde Sanitasyon
13Süt ve Ürünlerinde Kalite Kusurları
14Süt İşletmelerinde Kalite Kontrol Uygulamaları

Kaynaklar

1- Sanitasyon / Hijyen Eğitimi Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2- İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu Prof. Dr. Ahmet YÜCEL
3- Gıda Mevzuatı