Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Modern dünyada bilimsel yöntemin önemi bağlamında bilimsel araştırmaların aşamaları ve türleri konusunda gerekli bilgiyi vererek hem bilimsel yazıları dilsel, biçimsel ve içeriksel açıdan anlamlandırmayı kolaylaştırmak hem de çalışılan alanla ilgili problemleri çözme ya da araştırma yapabilmesini ve raporlaştırmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Bilim ve temel kavramlar (olgu, bilgi, mutlak, doğru, yanlış, evrensel bilgi v.b.), bilim tarihine ilişkin temel bilgiler, bilimsel araştırmanın yapısı, bilimsel yöntemler ve bu yöntemlere ilişkin farklı görüşler, problem, araştırma modeli, evren ve örneklem, verilerin toplanması ve veri toplama yöntemleri (nicel ve nitel veri toplama teknikleri), verilerin kaydedilmesi, analizi, yorumlanması ve raporlaştırılması.

Haftalık Ders Konuları

1Çağdaşlık ve bilimsellik, bilimin kaynağı, problem çözmede bilgi dayanakları
2Bilimin işlevleri, özellikleri ve önemli bilimsel kavramların tanımları
3Bilimselliğin ölçütleri ve bilimsel yöntemin dayandığı temel sayıltılar
4Sosyal bilim araştırma aşamaları, araştırma eğitimi ile kazandırılmak istenen teknik yeterlilikler ve tutumlar
5Araştırma süreç ve teknikleri: Problem seçim ölçütleri ve Problemin tanımlanması.
6Betimsel araştırmalar(Tarama, etnografik, tarihi), İlişkisel araştırmalar (korelasyon, nedensel karşılaştırma), müdahale araştırmaları(deneme modelleri)Yöntem, Nicel ve nitel araştırmaların özellikleri
7Evren, örneklem ve örnekleme yöntemleri, Veri toplama yöntemleri: Gözlem, belgesel tarama, görüşme, anket, deney
8Ara sınav
9Ölçme ve Ölçek türleri
10İstatistiksel teknikler: Betimsel(Frekans dağılımı, yüzdelik, tepe değeri, ortanca, ortalama, standart sapma, korelasyon, regrasyon), kanıtlamasal
11Bulgular ve yorum, özet, yargı ve öneriler
12Bilimsel metin yazma edimi
13Kaynak gösterme ilke ve yöntemleri
14Kaynak gösterme ilke ve yöntemleri

Kaynaklar

Karasar, N. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi-Kavramlar, ilkeler, Teknikler. Ankara: Nobel Kaptan, S. (1995). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara. Balcı, A. Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler. 7. Baskı,Ankara: Pegem Akademi. Büyüköztürk, ޞ.,vd. (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. 3. Baskı. Ankara:Pegem Akademi. Ural, A., Kılıç, İ. (2005). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS Veri Analizi. Ankara:Detay Yayıncılık. Huber, E., Uzun, L. (2001). Metin Türü ve Yazma Edimi ilişkisi: Bilimsel Metin Yazma Edimi. Dilbilim Araştırmaları 2001. s.9-35. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi. Çeşitli örnek araştırma yazıları ve tezler.