Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Uzaktan Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Dinamik bir sistem olarak dil konusunda bilinçlendirme; dilin bileşenlerini anlama; dilbilimsel çözümlemede temel kavramlar; dilbilim ile dil öğretimi ve edebiyat çalışmaları arasındaki ilişkiyi anlama. Öğrencilere dilbilimle ilgili temel terminolojiyi verip dilin işleyişi ve yapısı üzerine temel bilgiler kazandırılacaktır. Dilbilim alanına giriş yaparak Dilbilimin diğer disiplinlerle ilişkisine dikkat çekmek, dilin işlevlerine ve Dilbilimin alt alanlarına ilişkin bilgi sunmaktır. Öğrencilere dilbilimle ilgili temel terminolojiyi verip dilin işleyişi ve yapısı üzerine temel bilgiler kazandırılacaktır. Genel amaç bu unsurların tümü ile öğrencilerin üst dil bilinci oluşturmalarıdır.
Dersin İçeriği Dilbilim dersinde temel olarak dil, bilim, dilbilim, amaç ve hedefler gibi konular, alt alanlar ve dilbilimsel yöntemler ile uygulamalı dilbilim gibi interdisipliner alanlara yönelik anlatımlar ve uygulamalar yapılmaktadır. Bu aşamada öğrencilerin temel dilbilimsel alanları/kavramları, yöntemleri, amaç ve hedefleri tanımaları ve bunları kendi İngilizce ifadeleriyle anlatabilmeleri yeterli görülmektedir. Temel alanların/kavramların tanınması gibi öğrenilmesi/ezberlenmesi gereken bilgilerin yanı sıra, bunların örneklenmesi ve uygulanması da önemlidir. Bu hedeflere yönelik olarak Sesbilim, Sesbilgisi, Biçimbilim, Sözdizim, Anlambilim alanlarında sunum ve çalışma yapılacaktır.

Haftalık Ders Konuları

1Dil ve Dilbilim
2Dilbilgisi ve Dilbilim
3Biçimbilim: Sözcük Nedir?
4Biçimbilim: Sözcük Yapısı
5Biçimbilim: Sözlüksel Biçimbilim
6Biçimbilim: Çekimsel Biçimbilim Nedir?
7Sözdizim Nedir?
8Sözdizim Nedir?
9Tümce
10Tümce ve Tümcenin İç Yapısı
11Temel Cümle Yapısı
12Temel Cümle Yapısı
13Ferdinand de Saussure
14Dilbilim Çalışmaları

Kaynaklar

AKSAN, Doğan (1990), Her Yönüyle Dil (Ana Çizgileri ile Dilbilim) I-II-III, Ankara, TDK,4. Baskı, 162 s., 164 s, 246 s.
BARTHES,Roland (1999), Göstergebilimsel Serüven, İstanbul, Kaf Yayıncılık, 4. Basım.
SAUSSURE, FERDINAND de (1985) , Genel Dilbilim Dersleri , (Çeviren: Berke VARDAR), Ankara, 1998, Multilingual Yayınları, İstanbul, 347 s