Ders Planı / YENİ MEDYA VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Dersi Veren(ler) Doç. Dr. NACİYE BERİL EKŞİOĞLU SARILAR
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle medya sektöründe meydana gelen değişiklikleri anlaması ve medya sektöründe çalışmaya başladığında karşılaşabileceği sorunlara daha etkili çözümler üretebilmesi için gereken genel kültüre sahip olması. Öğrenciler dersi tamamladıklarında yeni medyanın ne anlama geldiğini, iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle medya sektöründe hangi değişikliklerin meydana geldiğini, medya sektörünün hangi yeni olanaklara sahip olduğunu, medya sektöründe çalışanların yeni medya ile birlikte hangi yeni sorumluluklara sahip olduğunu öğrenmiş olacaklardır.
Dersin İçeriği Yeni İletişim Ortamları Dersinin içeriğinde şunlar yer alacaktır: Yeni Medya nedir? Yeni İletişim Teknolojilerinin özellikleri nelerdir? Yeni Medyanın teknolojik temelleri nelerdir? İnternet, Kurumsal Web Siteleri, Bloglar ve Sosyal Medya. İnternet gazeteciliği ve Yeni İletişim Teknolojilerinin haber medyasına etkileri. Yeni İletişim Teknolojilerinin medya organizasyonlarına sağladığı yeni olanaklar nelerdir? Yeni İletişim Teknolojilerinin Radyo ve Televizyon yayıncılığına etkileri nelerdir? Etkileşim nedir? Sanal gerçeklik nedir? Yöndeşme nedir? Bilgi Toplumu ve Sayısal Uçurum nedir? İnternet yayıncılığı ile ilgili yasal düzenlemeler, etik kurallar ve denetim.

Haftalık Ders Konuları

1İnternet Kullanım Oranları ve İnternetin Kullanılma Amacı
2Yeni Medya Kavramı. Yeni İletişim Teknolojilerinin Özellikleri
3Etkileşim
4Yöndeşme
5Sayısal Yayıncılık ve IPTV
6Yeni Medyanın Teknolojik Temelleri
7Telekomünikasyon Altyapısı
8Kurumsal Web Sayfaları
9Sosyal Medya
10İnternet Gazeteciliği
11Yeni İletişim Teknolojilerinin Haber Medyasına Etkileri
12Yeni İletişim Teknolojilerinin Radyo ve Televizyon Yayıncılığına Etkileri
13Bilgi Toplumu ve Sayısal Uçurum
14İnternet Yayıncılığı ve Denetim

Kaynaklar

Atabek Ümit. İletişim ve Teknoloji, Seçkin Yayınevi, Ankara: 2001.

Ayhan, Ahmet. Dünden Bugüne Türkiye’de Bilim-Teknoloji ve Geleceğin Teknolojileri, Beta Basım Yayım, İstanbul:2002.

Geray, Haluk. İletişim ve Teknoloji (Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya Politikaları), Ütopya Yayınevi, Ankara:2003.

Mevlana, H. Yeni Enformasyon Düzeni, Kitabevi Yayınları, İstanbul:1999.

Timisi, N. Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi, Dost Kitapevi, Ankara:2003.