Ders Planı /

Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Habercilikle ilgili temel kavramları öğrenen öğrencileri radyo ve televizyon ortamlarında haberin yapısı ve kavramları ile tanıştırır. Haber metinleri ile diğer metinler arasındaki ayrımı gösterir. Haberin hangi süreçlerde ve nasıl oluşturulduğu konusunda bilgilendirir. Öğrencilere radyo ve televizyon haberciliği ve uygulamaları hakkında bilgiler sunar. Öğrencilerin radyo ve televizyon haberi yapabilir hale gelmesini sağlar.
Dersin İçeriği Radyo-Televizyon haberciliğinin özellikleri, radyo-televizyon gazeteciliğinde redaksiyon, haber bültenlerinin hazırlanması, radyo-televizyon haberlerinde görüntü ve ses kullanımı gibi ana başlıklar dersin kapsamını oluşturmaktadır. Öğrencilerin elektronik medyanın özelliklerini dikkate alarak yapacakları haber içerikleri sınıf içi izlemeler ışığında değerlendirilmektedir.

Haftalık Ders Konuları

1Türk televizyon kanallarında haberciliğin değerlendirilmesi.
2Haber merkezinin yapılanması.
3Haber bültenlerinin görsel yanı: Değişik kanallarda ekrana gelen haber bültenleri incelenir. Kanalların haberleri görsel ve içerik olarak işleyişi ve ekrana getiriş biçimleri.
4Bültenin yayına hazırlanması, haber merkezinde yapılan hazırlıklar, akışın oluşturulması süreci incelenir. Haber stüdyosu: Haber stüdyosunun hazırlanması, yayın sırasında kullanılan teknik cihazlar
5Haber yazımında değişik ilke, kural ve gelenekler. Mesaj iletiminde kullanılan yüklemler.
6Flaş, kam spikerin özellikleri. Haber metninin gövde ya da seslendirme metninin özellikleri.
7Eylem haberi, eylem haberlerinin yazılması. Örnek olaylar.
8Söylem haberi , söylem haberinin yazılması. Örnek olaylarla söylem haberi.
9Arasınav-Uygulamalı bülten oluşturma, haber özetleri çıkarma. Yurt içi ve yurt dışı bülten hazırlama konuları.
10Radyo haberciliğinin genel özellikleri, radyo haberinin diğer haber türlerinden farklılıkları.
11Radyo haberciliğinde haber kaynakları ve haber toplama tekniği konuları.
12Radyo haberi yazım teknikleri, radyo habercisinin 12 kuralı.
13Radyo haberinin kurgulanması, radyo haber merkezi, radyo haberlerini sunuma hazırlanması.
14Radyo haberi uygulamaları.Yurt içi ve yurt dışı haber bülteni hazırlanması.

Kaynaklar

1- Aslan,Kemal. Haberim Var.İstanbul: Anahtar Yayınevi,2003.

2- Aslan,Kemal.Bende Yazarım.İstanbul: Anahtar Yayınevi,2004.

3- Aslan,Kemal. Haberin Yol Haritası .İstanbul: Anahtar Yayınevi,2002.

4- Dr.Girgin,Atilla. Haber Yazmak.İstanbul:Der Yayınevi,2001.

5- Uyguç,Önal Radyo Televizyon Haberciliği.İstanbul: Avcıol Basımevi,1998.