Ders Planı / TELEVİZYON PROGRAM TÜRLERİ

Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi ENGİN BAŞCI
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilerin televizyon gazetecisi olabilecek, haber değerlendirmesi yapabilecek ve haber fikrinin bulunmasından televizyon ekranına geliş sürecinin her aşamasında çalışabilecek bilgi ve deneyimi kazandırmak.
Dersin İçeriği Televizyonda gazetecilik ve habercilik kavramlarının ve toplumsal etkileşimde haberin işlevlerinin anlatılıp öğretilmesi.

Haftalık Ders Konuları

1Tür tanımı, Televizyon Programcılığı, Televizyon Program Türlerinin Sınıflandırılması
2Haber Programcılığı, Haberin Unsurları, Haberin Nitelikleri, Haberin Değerlendirme Ölçütleri, Haber Üretim Süreçleri
3Haber Program Türleri, Haber Bülteni, Dosya Haber Programlar, Haber Bülteni ve Programlarının hazırlanma Süreçleri
4Haber Program Uygulaması
5Belgesel Program Türü, Belgesel Program Türleri ve Hazırlama süreçleri, Metin Yazımı, Çekim Teknikleri
6Belgesel Program Uygulaması
7Drama Program Türü, Drama Program Türleri, Diziler, Pembe Diziler, Durum Komedileri, Televizyon Filmleri
8Drama Program Senaryo Bilgisi, Senaryo yazımı, Dramatik Kurgu ve Uyfulama
9Ara Sınav Haftası
10Eğitim Kültür Programları ve Eğitim Kültür Program Türleri ve Teknikleri,
11Müzik Eğlence Programları, Müzik Eğlenve Program Türleri
12Söyleşi Programları ve Röportaj Teknikleri
13Tanıtım programları ve reklamlar, Kamu spotları, Metin Yazımı
14Genel değerlendirme

Kaynaklar

Girgin, Atilla. Haber Yazmak. İstanbul: Der Yayınları, 2005.

Yüksel, Erkan ve Halil İbrahim Gürcan. Haber Toplama ve Yazma. Konya: Tablet Kitapevi, 2005.

Kaptan, Ali. Rd-TV Haberciliği ve Metin Yazma-Röportaj Teknikleri. İstanbul: Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, 1999.

Poyraz, Bedriye. Haber ve Haber Programlarında İdeoloji ve Gerçeklik. Ankara: Ütopya Yayınları, 2002.

Alankuş, Sevda (Der). Gazetecilik ve Habercilik. İstanbul: IPS İletişim Vakfı. 2005.

Yardımcı Kaynaklar: Lutz, C. A., Jane L. Collins. “National Geographic’i Doğru Okumak. İstanbul: Agora Kitaplığı, 2004

MİHA Muhabirleri. Kes Korkak Alıştırma Elini. 2003.

MİHA Muhabirleri. Çıplak Kralın Terzileri.2007.