Ders Planı / DİJİTAL İLETİŞİM ARAŞTIRMALARI VE ÇALIŞMALARI

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 4.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Bölümde Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? S
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Gazeteci, artık interneti ve bağlı bulunduğu tüm mecraları, sosyal medya hesapları (facebook, twitter, instagram v.s) ve mobil cihazlar aracılığıyla birkaç tıkla, saniyeler içinde istediği veriye (doküman, istatistik, resim,video, ses kayıtları v.s.) ulaşabilir. Gündemi değiştiren haber yapabilir. Peki nasıl ?. Bu derste, bu soruya yanıt aranırken, haberciye elde ettiği ham veriyi nasıl işleyip, araştırıp, derledikten sonra kamu yararı taşıyan haber metnine dönüştürüleceği bilgisi verilecek.
Dersin İçeriği Dijital çağda, internet ile ivme kazanan dijital araçların sosyal ve siyasi dinamikleri nasıl değiştirdiği ve geleneksel medyaya yansımaları ve dönüşümü

Haftalık Ders Konuları

11. Hafta: Tanışma ve dersin işlenişi hakkında bilgilendirme,
22.Hafta: Dijital çağda, internet ile ivme kazanan dijital araçların sosyal ve siyasi dinamikleri nasıl değiştirdiği ve geleneksel medyaya yansımaları ve dönüşümü anlatılacak
33. Hafta: Dijital Medya Nedir, Dijital Medya Araçları Nelerdir, Dijital Medyayı kimler ne amaçla kullanır? Dijital Medya araçlarıyla ham veri nasıl işlenir haber metnine dönüşür ? sorularına örnek olgularla yanıt aranacak.
44. Hafta: Sosyal Medya platformunda dijital veriye ulaşma, interatif olma becerisi ve dijital veri söyleşi ve yazışma yöntemleri
55. 6. Hafta: Dijital Haberciliğin Aşamaları anlatılacak. ‘veri hedefi, veri toplama, analiz etme, ayıklama, doğrulatma, derleme’ kavramları anlatılacak. Ardından geleneksel haber toplama yöntemleri dışında, dijital tüm argümanları sadece ‘rakamlar’ değil, fotoğraf, video, ses kayıtları, kaynakları gizlenmiş sanal tabana aktarılan belgeler, resmi belgeler, sosyal medya hesaplarını kullanarak kamu yararı taşıyan habere dönüştürme aşamaları anlatılacak.
65. 6. Hafta: Dijital Haberciliğin Aşamaları anlatılacak. ‘veri hedefi, veri toplama, analiz etme, ayıklama, doğrulatma, derleme’ kavramları anlatılacak. Ardından geleneksel haber toplama yöntemleri dışında, dijital tüm argümanları sadece ‘rakamlar’ değil, fotoğraf, video, ses kayıtları, kaynakları gizlenmiş sanal tabana aktarılan belgeler, resmi belgeler, sosyal medya hesaplarını kullanarak kamu yararı taşıyan habere dönüştürme aşamaları anlatılacak.
77. 8. Hafta: Dijital Haberciliği ile ilgili küresel düzeyde yapılan, sonuç alınan , araştırmacı gazetecilik branşında prestijli ödülünü kimler, nasıl kazandı, aşamaları ve haber örnekleri anlatılacak.(Wikileaks belgelerine konu 2004-2009 yıllarına ait Afganistan Savaşında tutulmuş binlerce belge nasıl ölçülebilir bir veriye ardından habere dönüştürüldü? Bir başka örnek, dünya gündemini sarsan Panama Belgeleri, Arap Baharı olarak tanımlanan döneme ati belgeler, görüntüler nasıl ve kimler tarafından hangi veri haberciliği yöntemleri kullanılarak haber haline getirildi? Derste benzer bu sorulara yanıtlar örnek olgularla yanıt aranacak.
87. 8. Hafta: Dijital Haberciliği ile ilgili küresel düzeyde yapılan, sonuç alınan , araştırmacı gazetecilik branşında prestijli ödülünü kimler, nasıl kazandı, aşamaları ve haber örnekleri anlatılacak.(Wikileaks belgelerine konu 2004-2009 yıllarına ait Afganistan Savaşında tutulmuş binlerce belge nasıl ölçülebilir bir veriye ardından habere dönüştürüldü? Bir başka örnek, dünya gündemini sarsan Panama Belgeleri, Arap Baharı olarak tanımlanan döneme ati belgeler, görüntüler nasıl ve kimler tarafından hangi veri haberciliği yöntemleri kullanılarak haber haline getirildi? Derste benzer bu sorulara yanıtlar örnek olgularla yanıt aranacak.
99. – 10. Hafta: Türkiye’de dijital veri haberciliğe .bakış ve yapılan haberler, veri söyleşileri, örnek olgularla anlatılacak.
109. – 10. Hafta: Türkiye’de dijital veri haberciliğe .bakış ve yapılan haberler, veri söyleşileri, örnek olgularla anlatılacak.
1111. 12. Hafta: Veri haberciliği için istatistik bilmek gerekir mi, kod değiştirme, program kurma, grafik, tasarım v.s teknik becerilere sahip olmalı mı, Dijital Haberciliğin araştırmacı gazetecilik yöntemleriyle benzerliği,farklılğı ve uyumu ve uygulanılırlığı örnek olaylarla anlatılacak.
1211. 12. Hafta: Veri haberciliği için istatistik bilmek gerekir mi, kod değiştirme, program kurma, grafik, tasarım v.s teknik becerilere sahip olmalı mı, Dijital Haberciliğin araştırmacı gazetecilik yöntemleriyle benzerliği,farklılğı ve uyumu ve uygulanılırlığı örnek olaylarla anlatılacak.
1313. 14. Hafta: Anlatılan konularla ilgili değerlendirme yapılması; ders notlarının kontrolü ve sınav hazırlığı.
1413. 14. Hafta: Anlatılan konularla ilgili değerlendirme yapılması; ders notlarının kontrolü ve sınav hazırlığı.

Kaynaklar

1-Gutenberg’den Dijital Çağa Gazetecilik, İbrahim Toruk