Ders Planı /

Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. HALE TORUN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sanatın modern dünya ile geleneksel olan arasındaki sürecini incelemek ve sanatın insanın düşünsel evrimi ile birlikte nasıl bir yol aldığını incelemek, düşünce ve felsefi akımlarla sanatı yeniden gözden geçirmek.
Dersin İçeriği Modernizmin ve post- modernist dönemin sınırlarını keşfederek 20. Yüzyılın büyük akımlarını örneğin: İzlenimcilik(Empresyonizm) Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek incelemeler, Dışavurumculuk(Ekspresyonizm) Akımı, Kübizm Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek inceleme Fütürizm Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek inceleme, Soyut Sanat Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek inceleme Konstrüktivizm/ Bauhaus Akımı Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek inceleme Dada Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek inceleme Gerçeküstücü(Sürrealizm) Sanat Akımı sanatçı ve sanat eserlerinden örnek incelemeler yapılacak.

Haftalık Ders Konuları

1Modernizm nedir Modern düşünce nedir Sanayi Devrimi ve Felsefe akımları. 20. Yüzyıl ve dünün dünyasını tanımlamak
2Hümanizma ve Sanat arasındaki ilişki nedir? Geleneksel sanatlar ve eski dünyanın estetiğini anlamak
3Sanatçı ve Ruhsal dünya/Sanat Felsefesi
4Düşünce akımları sanat ve yaratıcılık ilişkisi İlk insandan bugüne sanatın antropolojisi
5Çağdaş düşünce ve çelik endüstrisi Modern dünyanın çıkışı: İzlenimcilik ve etkileşim. Noktalı çok renkli dünya: Van Gogh
6Dışavurumculuk :Alman psikolojisinin çöküşü. Kübizm ve savaş :Pablo Picasso
7Fütirizm ve Marinetti /Mnifesto ve gelecekçiler. Rusya Fütiristleri :Mayakovsky ve İlya Brigh
8Vize (Online Test )
9Soyut sanat ve yeni Dünya
10Konstrüktivizm/Bauhaus Akımı
11Dadaizm /Sinemada ve şiirde saçmalıklar. Luis Bunuel
12Sürrealizm /Salvador Dali Gerçeküstü Dünya Borges.
13Modern geliş Pollack ve Japon Modernizmi
14Fİnal (Test Online)

Kaynaklar

Aktulum,K.(2016).Resimsel Alıntı (Resimlerarası Etkileşimler ve Aktarımlar). Konya.Çizgi Kitabevi.
Antmen,A.(2008). 20 Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. 1. Baskı. İstanbul. Sel Yayıncılık.
Ayaydın, A. (2015). Art Nouveau Akımına 21. Yüzyıl Perspektifinden Bir Bakış. ulakbilge, 3 (6), s.59-73.Barrett, T. (2015). (Çev.E.Ermert).
Neden Bu Sanat? Çağdaş Sanatta Estetk ve Eleştiri. 1. Baskı.Hayalperest Yayınevi. İstanbul.
Batur, E. (1995). Sanat Dünyamız, Avant-garde 1945-1995 Son Yarım Yüzyılın Sanat Akımları, Bahar 1995, İstanbul.
Danto, A.C. (2010). Sanatın Sonundan Sonra.(çev.Z.Demirsu). 1. Baskı.İstanbul.Ayrıntı Yayınları.Elmas,
H. (2006). Ondokuzuncu Yüzyıldan Günümüze Özgürlük bağlamında Sanat Neydi, Ne Oldu?. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (15), 281-298.Engin, C.(2017). “Postmodernizm ve Yeniden Sunum” Kontrast Fotoğraf Dergisi. Kış 2017-18. Afsad Yayıncılık. Ankara.Farthing, S. (Ed.). (2014). Sanatın Tüm Öyküsü,
F. C. Çulcu ve G. Aldoğan (Çev.), İstanbul: Hayalperest Kitabevi.Fırıncı, Mehmet. (2006).
"Alman Ekspresyonizmi (Dışavurumculuk),
Die Brücke (Köprü) ve Türk Baskı Resim Sanatına Etkileri", Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:19, İzmir, 2006.
Gombrich, E. H. (2007). Sanatın Öyküsü. (16. Baskı). (çev. E. Erduran, Ö. Erduran) İstanbul: Remzi Kitabevi.
Kahraman, H.B. (2015). Bakmak Görmek Bir De Bilmek(Çağdaş Sanat Dünyasında Hayatta Kalma Kılavuzu). 1.Baskı.İstanbul.Kapı Yayınları.Kedik, A. S. (2010). “Richard Long: Bir Yürüyüşün İma Ettikleri”, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Tasarım Dergisi, Sayı 5, s.107 120.Little, S., (2006). İzmler Sanatı Anlamak, Yapı Yayın, İstanbul.Lynton, N(1991)., Modern Sanatın Öyküsü, 2. Basım, Remzi Kitapevi, İstanbul.
Uzun, A. (2014). 1950 Sonrası Toplumsal Olayların Sanata Yansıması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enst. Resim Ana Sanat Dalı Yayımlanmamış yüksek lisans Tezi.Wölfflin, H. (1990), (Çev. H.Örs), Sanat Tarihinin Temel Kavramları 3.Baskı Remzi Kitabevi, İstanbul.Yağmur,Ö.(2016). Doğayı Şekillendiren Sanat:Land Art. İdil 2016,cilt 5, Sayı, 27,Volume 5,Issue27. DOI: 10.7816/idil-05-27-08.