Teknoloji Bağımlılığı ve Bilgi Güvenliği

teknoloji-bagimliligi.png


Özgür KARLITEPE, Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü Şube Müdürü: SSMM olarak biz ne yapıyoruz? Biz üç ana eksen üzerinde görev yapıyoruz: İnceleme, soruşturma, önleme. İnceleme olarak adli bir şey var mı, bunu inceliyoruz. "Adli bir şeye" bakan yapı, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde otuz dokuz ilçe ve elli beş şube müdürlüğünden oluşmaktadır. Aynı zamanda Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne'de bölge laboratuvarları olarak görev yapılmakta. Bu illerde. şubelerimizde ve ilçelerimizde mevcut KMK 134 (Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, madde 134) kapsamında incelenmesi talep edilen tüm işlemlerin incelenmesi, bunların üzerinde gerekli proseslerin yapılabilmesi, gerekenlerin yapılarak ilgili şubelere ve aynı şekilde mahkeme ve savcılıktan gelen teknik destek taleplerine de cevap vermekteyiz. Şu an şubemiz kullanmış olduğu yazılım ve donanımla Amerikan polisinin kullanmış olduğu FBI ile aynı donanımlara sahip. Hatta deneyim olarak onlardan daha iyiyiz diyebilirim. Bu kadar da iddialı konuşuyorum. Öncelikli olarak da sosyal medya üzerinde meydana gelen konularla ilgili çalışma yapıyoruz. Örneğin Facebook, İnstagram, Twitter gibi bu platformlarda meydana gelen durumların tespiti, bununla ilgili olarak ilgili şubelere teknik destek verilmektir. Soruşturma Büro Amirliği olarak aynı zamanda operasyonel bir şube olarak da görev alıyoruz. Geniş kapsamlı bir operasyonel şubeyiz. Hack suçları, bu suçların içerisinde sosyal ağ Hack'leri, özel hayatın gizliliği gibi suçlarla, ödeme sistemi dediğimiz kredi kartı, banka kartı dolandırıcılarını, nitelikli dolandırıcıları, çağrı merkezi, kopyalama faaliyetleri gibi işlenen suçların aydınlatılması ve suçluların adalete teslim edilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda çocuğun cinsel yönden istismarı, bununla ilgili olarak uluslararası bir kuruluşla çalışıyoruz. Bununla birlikte uluslararası alanda çocuğa cinsel istismar konularıyla ilgili de çalışmalar yürütmekteyiz. Aynı zamanda sanal varistik suçlar ile ilgili gerekli çalışmaları da yürütmekteyiz. Şu an için iki yüz yirmi mevcudumuz var; alanında uzman arkadaşlarımız bunlar. Alanında uzman arkadaşlarımızla hem önleme hem inceleme hem de soruşturma faaliyetlerini yürütmekteyiz.

 

Dr. Öğt. Üyesi Şevket AYAZ: Bildiğiniz gibi teknolojinin gelişmesiyle, özellikle iletişim, bilişim ve ulaşım alanındaki ilerlemeler küresel toplumları doğurmuş, dünyayı bir bir yaklaştırmış ve dünya küresel bir köy haline gelmiştir. Bu gelişmeler, bu ilerlemeler, bu teknolojik ilerlemeler toplumların yapısını değiştirmiştir. Ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi, eğitim, çevre gibi toplumun tüm yapısını alabildiğine değiştirmiş ve teknoloji gelişmeye devam etmiş ve insanlarımız adeta bu araçlardan vazgeçemez hale gelmiştir. Bu araçların kullanılması çeşitli yararlar sağlamıştır. Nedir bu araçların temel özellikleri? Birincisi bu araçlarda bilgi akışı tamamen ücretsizdir. İkincisi bu araçlardaki bilgi akışı zaman ve mekân tanımaksızın yayılabilmektedir. Dünyanın her tarafındaki olay bir tıkla canlı olarak izlenebilmektedir. Üçüncüsü her türlü ses, bilgi ve müzik, binlerce kez kopyalanabilmektedir. Bu özellikleri, bu araçları cazip hale getirmektedir. O kadar ki insanlar artık bir yere gittikleri zaman telefonun başında parmaklarını oynatmaktadır. Tabii bu faydalarının yanında giderek artan birtakım kişisel ve toplumsal zararları da olmaktadır. Uzun süre telefonun veya makinenin başında duruş bozukluğu ile oturanlarda görme bozukluğu, omurgalarda kayma, uyku bozukluğu ve hareketsizlikten kaynaklanan dengesiz beslenme sorunları çıkabiliyor. Aynı zamanda bunun yanında paylaşılan bilgilerin kötü niyetli insanların eline geçmesiyle kişisel ve toplumsal zararları çok büyük olabiliyor.

 

Funda YALÇINKAYA: Daha önce sosyal medya yokken biz ne yapıyorduk? Buna hiç birimizin ihtiyacı yoktu. Bu bir ihtiyaç haline getirildi, hatta bunun bir üst düzeyi, artık bağımlılık noktasına gelmiştir. İşin ilginç tarafı bize eskiden daha çok alkol bağımlıları, uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili problemler gelirken, şu an, "Çocuğumu bilgisayarın başından alamıyorum" diyen annelerle doluyuz. Bugün biraz bundan bahsedeceğim, ama öncelikli olarak bağımlılık mekanizması nasıl çalışıyor, bundan bahsedeyim. Bağımlılığı herhangi bir alışkanlık, kendi kendine düzelebilecek bir durum olarak görmek doğru değildir. Bağımlılık, kişinin herhangi bir madde, nesne veya olgu üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve bunu kullanmadan hayatını devam ettirememesindir. Bu bazen alkolle bağlantılı, bazen Facebook ile bağlantılı olabilir. Burada en önemli şeylerden bir tanesi şudur, herhangi bir nesneye bağlı olmak, kişinin özgürlüğünü kısıtlayan bir şeydir. Kişi, kendisini gerçekleştirmek için mutlaka dışarıdan bir etkiye ihtiyaç duymaktadır. Yani aslında kendisinin gerçek potansiyeline inanmayı bıraktığı anlamına gelir. Kişinin kendini kaybetmesi çok çok önemlidir. En önemli şey bu diyorum, çünkü bizim için, hayatımızı devam ettirebilmemiz için en önemli faktörlerden bir tanesi hayatımızın kontrolünü elimize alabilme durumudur. Bağımlılık noktasından baktığımızda şunu görüyoruz, kişiler bu nesne veya bu uyaran devreye girdiği zaman, kendi hayatları üzerindeki kontrolü kaybetmektedir.

 

İsmet KAHİYE: Ben hızlı bir şekilde, bağımlı olup olmadığımızı test etmek istiyorum. iPhone kullanan kaç kişi var? iPhone kullanan arkadaşlar, ayarlar sekmesinden pil ömrüne bakabilir mi? Test yapmış olacağız. Testin sonucunda Twitter, İnstagram, WhatsApp ve Facebook varsa siz bir bağımlısınız. Hızlı bir şekilde tedavi görmeniz lazım. Bakıyor mu herkes? Olmayan var mı? Dört tane saydığım, sosyal medya platformu olmayan var mı? Şimdi hızlı bir şekilde birkaç tane video izletip, sizin uyanmanızı sağlayacağım; çünkü yorulduğunuzu görüyorum. Gördüğünüz gibi, sonuçta sosyal medyaya vermiş olduğunuz bilgilerin sonucunda, birçok istihbarat birimleri veya birçok gizli servisler bu konuyla ilgili uluslararası pazarda, sizin bilgilerinizi, bizim ülkemize ait olan bilgileri toplamış oluyor. Siz bunların hepsini farkında olmadan veriyorsunuz, verdiğinizde de birçok insan yani düşünün WhatsApp'dan o az önce pil ömrüne baktığınızda en çok kullanılan uygulamalardan biri WhatsApp'dır. WhatsApp'ın hiç bir sunucusu, hiçbir reklamı, hiçbir geliri olmadığı halde bu kadar iletişimi nasıl sağlıyor? Mutlaka bu bilgileri istihbarat birimlerine, mutlaka başka birimlerine veriyordur. O yüzden bunu göz önünde bulundurmamız lazım. Bizim kendi uygulamalarımız varsa, onları kullanmamız tavsiye edilir. 

 

Engin PURCU: Teknolojik gelişmelerle birlikte zafiyetler ortaya çıkıyor. Geçen gün çıkan zafiyette, ABD'nin bazı ekran kartlarını dinleyebildiğini öğrendik. ABD'nin güvenlik ajansının. Bunlarla ilgili ABD şöyle bir yöntem izliyor, teknolojik olarak ABD'liler normalde dünyaya liderlik ettiğinden dolayı, kriptolojik algoritmalar olsun ve yeni çıkan teknolojiler olsun, kendilerinin erişemediği hiçbir teknolojiye onay vermiyorlar, mutlaka kendilerinin erişebileceği sistemleri geliştiriyorlar. Malum FBI'ın Apple  ile ilgili mahkemelik oldu. Kazan kazan formülüyle ben FBI olarak insanların kişisel bilgilerine saygılıyım Apple'dan bu bilgileri istiyorum dedi. Apple'da ben o kadar güvenliyim ki FBI bu bilgileri bana soramadan alamıyor dedi ama arka planda da bu bilgileri birbirleriyle paylaştılar tabii. Biz sadece bunun insanların kişisel bilgilerini saygılılar, bunlara kesinlikle ve kesinlikle dikkat ediyorlar diyoruz ama öyle değil. Hepimizi takip ediyorlar arkadaşlar. Siber Güvenlikle ilgili bir bilişim sistemi ile yapılan saldırıları ya da bir bilişim sistemini hedef alan saldırılar olarak siber suçları tanımlayabiliriz arkadaşlar. Siber suçlar Avrupa Konseyi sözleşmesinde de bir tanım yapmış; bilgisayar verilerinin  gizliliği, çocuk pornosu, telif haklarıyla ilgili suçlar diye bir kaç kategoriye ayırmışlar. Siber terörizm belli politik amaçlara ulaşmak için yürütülen sistemler aracılığıyla özellikle devletin bilgilerinin paylaşılmasını, bundan yine iki üç yıl önce çok rahat durmayan RedHack Hack grubu vardır. Türkiye'de anonim tarafından desteklenen. Özellikle devlet kurumlarına siber saldılar gerçekleştirerek birilerini ifşa etmeye çalışıyorlardı yalan yanlış bilgileri. Bunun amacı devleti toplum karşısında küçük duruma düşürme, zor duruma düşürmekti. Sizi çok fazla sıkmak istemiyorum. Buraya web sitesini koyuyorum, kontrol etmek isteyen arkadaşlar dünyada olağan dışı IP trafiğinin yaşandığı, aslında saldırıların gerçekleştiği reel olarak takip edilebilir bazı siteler var arkadaşlar. 



Teknoloji Bağımlılığı ve Bilgi Güvenliği Paneline Ait Görseller

güncelleme: 8.5.2019 11:28