Ders Planı / MUHASEBEYE GİRİŞ

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi 3.0
Dersin AKTS Kredisi 5.0
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ? Z
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi ESİN NESRİN CAN
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu dersin amacı tekdüzen muhasebe sistemi çerçevesinde muhasebe uygulamalarının incelenmesi ve bu konuda muhasebe uygulamalarını yönlendiren muhasebenin temel kavramlarının, genel kabul görmüş muhasebe ilkelerinin tanıtılması, tekdüzen hesap planının ve işleyişinin örneklerle ele alınmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Muhasebenin tanımı ve amaçları, tekdüzen muhasebe sistemi, muhasebe sistemi ve alt sistemleri (muhasebenin bölümleri), muhasebenin fonksiyonları, muhasebe bilgilerinin kullanıcıları, muhasebenin temel kavramları, muhasebede hesap kavramı, hesabın tanımı ve şekli, hesapların sınıflandırılması ve işleyiş kuralları. Muhasebede kayıt araçları. Muhasebede kayıt yöntemleri, çift taraflı kayıt yönteminin işleyiş kuralları ve aşamaları. Bilanço kavramı, bilançonun tanımı ve türleri, bilanço ilkeleri, bilanço temel eşitliği, mali işlemlerin bilançoya etkisi, bilanço temel denkliğini sağlayan örnekler, işe başlama bilançosunun düzenlenmesi, yevmiye defterine kayıt, defteri kebire kayıt, aylık mizanların düzenlenmesi. Varlık hesaplarının işleyişi (dönen varlık ve duran varlık hesap kalemleri), kaynak hesaplarının işleyişi (kısa vadeli yabancı kaynak, uzun vadeli yabancı kaynak, özkaynak hesap kalemleri). Gelir tablosu kavramı, gelir tablosu ilkeleri, gelir tablosu türleri, gelir tablosunun düzenlenmesi. Gelir tablosunda yer alan gelir ve gider grupları (dönem giderleri) ve bu gruplarda yer alan hesapların işleyişi. Maliyet hesapları (7/A ve 7/B seçenekleri). Açılış kayıtlarının tanımı, yeni kurulan işletmelerde açılış kayıtları, ötedenberi devam eden işletmelerde açılış kayıtları. Dönem sonu muhasebe uygulamaları, envanter kavramı, değerleme kavramı, dönem sonu kayıtları.

Haftalık Ders Konuları

1Muhasebeye Giriş : Tanımı, amacı, işlevleri, muhasebe bilgi kullanıcıları, muhasebenin bölümleri, muhasebe mesleği, muhasebenin temel kavramları, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri.
2Finansal Tablolar
3Hesapların Sınıflandırılması Hesapların sınıflandırılması ve hesap türleri, temel mali tablolar, mizan türleri, muhasebe süreci.
4Muhasebe Süreci : Hesap kavramı, belgeler, defterler, hesap planı, temel mali tablolar tanımı ve niteliği.
5Dönen Varlıklar : Hazır Değerler
6Dönen Varlıklar : Alacaklar, Finansal Varlıklar: Menkul Kıymetler
7Duran Varlıklar : Stoklar
8Ara Sınav
9Duran Varlıklar : Mali Duran Varlıklar
10Duran Varlıklar : Maddi ve Maddi Olmayan Duran Varlıklar
11Yabancı Kaynaklar: Mali Borçlar
12Yabancı Kaynaklar: Ticari Borçlar ve Diğer Yabancı Kaynaklar
13Özkaynaklar
14Gelir ve Giderler

Kaynaklar

1- Finansal Muhasebe, Gülümser Ünkaya, Beta Yayınları, İstanbul, 2012.
2- Genel Muhasebe, Orhan Sevilengül, Gazi Kitabevi, 2016.