Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Öğrencilere sağlık okuryazarlığı (SOY) hakkında temel bilgileri öğretmek ve bu bilginin kullanımı için gerekli beceriyi kazandırmaktır. Ders öğrencinin Sağlık okuryazarlığı konusunda farkındalığını artırarak toplumun sağlık statüsünü yükseltmeyi amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği Ders sağlık okuryazarlığı hakkındaki temel bilgileri, bu bilgilerin kullanımı için gerekli becerileri ve bu sayede toplumun sağlık statüsünü yükseltmeye amaçlayan bilgileri içerir. Bu kapsamda ders Türkiye'de ve Dünyada sağlık okuryazarlığı, beslenme, aktif yaşlanma, kronik hastalıklar ile sağlık okuryazarlığı konularını içerir.

Haftalık Ders Konuları

1Sağlık Okuryazalığının kavramsal çercevesi
2Sağlık Okuryazarlığının Boyutları ve Önemi
3Dünyada Sağlık Okuryazarlığı Çalışmaları
4Türkiye’de Sağlık Okuryazarlığı Çalışmaları
5Sağlık Okuryazarlığı İçin Ölçüm Teknikleri
6Sağlık Profesyonelleri Açısından Sağlık Okuryazarlığı
7Sağlık Hizmeti Kullanıcıları Açısından Sağlık Okuryazarlığı
8Ara Sınav
9Kronik Hastalıklar Ve Sağlık Okuryazarlığı, Aktif Yaşlanma ve Sağlık Okuryazarlığı
10Kadın Sağlığı Ve Sağlık Okuryazarlığı
11Beslenme Ve Sağlık Okuryazarlığı
12Sağlık Okuryazarlığı'nın Güçlendirilmesi
13Sağlık Okuryazarlığı ve Sağlık Harcamaları
14Sağlık Okuryazarlığı Hakkında Genel Değerlendirme

Kaynaklar

1- Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Editörler: Prof. Dr. Çağatay GÜLER, Prof. Dr. Levent AKIN. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2012, Ankara.
2- T.C. Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Alanındaki Değerlendirmeler, 2011, Ankara.