Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi TUĞBA ŞAHİN ÇİÇEK
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Sağlık işletmelerinin sayısı ve verdikleri hizmet kalitesi son yıllarda artmıştır. Bu kuruluşlara olan rağbet de verdikleri kalite ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Hızla büyüyen bu işletmelerinin finansal yapısı da büyümekte kontrol edilmesi ve yönetilmesi diğer işletmelere göre farklılık arz eden bu yönü itibariyle yetişmiş personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ders sağlık işletmelerinin diğer kurumlardan farklı olan mali yapısı hakkında bilgi vermekte, piyasadan örnekler sunmaktadır.
Dersin İçeriği Finansal yönetime giriş, finansal amaç ve finans fonksiyonu, sağlık kurumlarında finansal planlama ve örgütleme, sağlık kurumlarında dönen ve duran varlıkların yönetimi, sağlık kurumlarında kaynakların yönetimi, sağlık kurumlarında maliyet analizi konuları anlatılmaktadır. Finansal Tablolara İlişkin Genel Tanımlar. Sağlık Kurumlarında Finansal Tablo Türleri. Finansal Analiz Türleri ve Finansal Analiz Teknikleri: Rasyo analizi, Karşılaştırmalı tablolar analizi, Yüzde yöntemi ile analiz, Eğilim yüzdeleri yöntemi ile analiz. Sağlık Kurumlarında İşletme Sermayesi Yönetimi (Nakit ve Benzeri Varlıkların Finansal Yönetimi, Alacakların Yönetimi, Stokların Yönetimi). Duran Varlıkların Yönetimi ve Sermaye Bütçelemesi teknikleri. Yabancı Kaynakların Yönetimi ve Leasing. Öz Kaynakların Yönetimi. Sermaye Maliyeti ve Fiyatlandırma konuları ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1Finansal yönetime giriş. Finas ve Finansman kavramları. Finansal yöneticinin görevleri.
2Finansal mali Piyasalar. Finansal tablolar. Finansal Yönetimin diğer bilim dalları ile ilişkisi.
3Finansal analizin tanım ve yararları. Finansal Analiz Türleri. Finansal tablo Analiz Teknikleri.
4Yüksek enflasyon ve finansal tablolar. Genel fiyat düzenine göre bilançonun düzenlenmesi. Genel fiyat düzeyine göre gelir tablosunun düzenlenmesi.
5Sağlık kurumlarında finansal planlama, plan çeşitleri, planlama ve bütçeleme, genel ve özel bütçe sistemi, döner sermaye işletmeleri, özel sağlık kurumları işletme bütçesi.
6Sağlık kurumlarında finansal örgütlenme, Sağlık Bakanlığı'nda finansal örgütlenme, Sağlık Bakanlığı bağlı kuruluşlarında finansal örgütlenme, Üniversiteler ve bağlı kurumlarında finansal örgütlenme, özel hastanelerde finansal örgütlenme.
7Sağlık kurumlarında dönen varlıkların yönetimi. Paranın zaman değeri. İşletme sermayesi yönetimi. İşletme Sermayesi Finanslama yöntemleri, Sağlık kurumlarında hazır değerler ve nakit yönetimi.
8Ara sınav
9Sağlık kurumlarında Alacakların yönetimi, SUT, fatura inceleme usul ve esasları, Alacakları finanse etme yöntemleri, Alacakların yönetiminde etkinliği artıracak yöntemler.
10Sağlık kurumlarında stokların yönetimi. Sağlık kurumlarında stok türleri, stok bulundurmayı etkileyen faktörler, stok kontrol yöntemleri, Stok yönetiminde etkililiği artırma yöntemleri.
11sağlık kurumlarında duran varlıkların yönetimi. maddi duran varlıkların yatırım türleri, yatırım projelerinin değerlendirilmesi, sermaye bütçelemesi yöntemleri, leasing.
12sağlık kurumlarında öz kaynakların yönetimi. yabancı kaynaklarla finansman, öz kaynaklar ile finansman.
13Sermaye maliyeti, sermaye yapısı, optimal sermaye yapısı, finansman kararlarının önemi.
14Sağlık kurumlarında maliyet analizi, gider türlerinin belirlenmesi, giderlerin gider yerlerine dağıtımı.

Kaynaklar

İsmail AĞIRBAŞ, 2014, Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim ve Maliyet Analizi, Siyasal Kitabevi, Ankara

Finansal Yönetim, Açıköğretim Ders Kitabı, 2011, Açıköğretim Fakültesi Yayınları

Akar, Ç., Özgülbaş, N.; Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ders Kitabı, Eskişehir, 2002