Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA GÜLSÜNOĞLU KONUŞKAN
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı Bu derste fonksiyonel gıdaların ve gıdalarda bulunan fonksiyonel bileşenlerin neler olduğu ve bu gıdaların tüketilmesinin bazı hastalıklarda tedaviye nasıl destek olduğunun anlatılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Fonksiyonel besinlerin tanımı ve tarihçesi, fonksiyonel besinlerin sınıflandırılması,biyoaktif karbonhidratlar, biyoaktif peptidler, biyoaktif lipidler, biyoaktif polifenoller ve karotenoidler, spesifik fonksiyonel besinlere giriş, çay,kahve ve kakao, meyve ve sebzeler,süt ve ürünleri,tahıllar ve diğer fonksiyonel besinler ve fonksiyonel besinlerle ilgili yasal düzenlemeler.

Haftalık Ders Konuları

1Fonksiyonel Besinlerin Tanımı ve Tarihçesi
2Fonksiyonel Besinlerin Sınıflandırılması
3Biyoaktif Karbonhidratlar
4Biyoaktif Peptidler
5Biyoaktif Lipidler
6Biyoaktif Polifenoller ve Karotenoidler
7Spesifik Fonksiyonel Besinlere Giriş
8Ara Sınav
9Çay, Kahve ve Kakao
10Meyve ve Sebzeler
11Süt ve Ürünleri
12Tahıllar
13Diğer Fonksiyonel Besinler
14Fonksiyonel Besinlerle İlgili Yasal Düzenlemeler

Kaynaklar

1-Vattem, D.A., Maitin, V. (2016). Functional Foods, Nutraceuticals and Natural Products: Concepts and Applications. DEStech Publications, USA.

2-Wildman, R.E.C. (2007). Handbook of nutraceuticals and functional foods, Second edition. CRC Press, NW.