Ders Planı /

Ders Bilgileri

Dersin Kredisi
Dersin AKTS Kredisi
Dersin Öğretim Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans , TYYÇ: 6. Düzey , EQF-LLL: 6. Düzey , QF-EHEA: 1. Düzey
Dersin Türü
Dersin Veriliş Şekli Yüz-Yüze Eğitim
Ders zorunlu veya opsiyonel iş deneyimi gerektiriyor mu ?
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları

Amaç ve İçerik

Dersin Amacı İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarının teorik bağlamda yeterli düzeyde öğretilmesi ve öğrencilerin İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarını uygulayabilmeleri için gerekli bilgi ve yeteneğin kazandırılarak, sağlık kurumlarında İnsan Kaynakları Yönetimi işlevinin analiz edilebilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Bu derste insan kaynakları yönetiminin tanımları, insan kaynaklarını yönetiminin önemi ve gerekliliği, insan kaynakları yönetimi-personel yönetimi ayrımı, insan kaynakları yönetiminin gelişimi, İnsan kaynakları yönetiminin ilkeleri, sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetiminin örgütlenmesi, insan kaynakları yöneticisinin rolleri, sağlık kurumlarında insan kaynakları yönetiminin işlevleri: kadrolama; iş analizi, iş etüdü ve iş tasarımı, insan kaynakları planlaması, insan kaynakları sağlama ve seçme, personel hareketliliği, geliştirme; sosyalizasyon, personel başarı değerlendirme, hizmet içi eğitim, ücretleme; iş değerlemesi, ücretleme ve sosyal yardımlar, iş sağlığı ve güvenliği, şikayet ve disiplin, sendikal ilişkiler anlatılmaktadır.

Haftalık Ders Konuları

1İnsan Kaynakları Yönetimi'nin tanımı ve önemi, Personel Yönetimi'nden İnsan Kaynakları Yönetimi'ne Geçiş, İKY'nin Organizasyondaki yeri ve işlevler.
2Sağlık meslekleri, Türkiye'de Sağlık İnsan gücü, İnsan gücü istatistikleri
3İnsan Kaynakları Planlama, talep Tahmin yöntemleri, İKY planlaması analiz yöntemleri, İnsan Kaynakları envanteri, Sağlık insan gücü makro planlama. Ülkemizde sağlık insan gücü planlama sorunları.
4İş Analizi, İş Analizi planlamasının faydaları, iş tanımı, iş gerekleri, iş analizi yöntemleri. İş dizaynı , tanımı, unsurları ve yöntemleri.
5İnsan kaynağı bulma, eleman seçim süreci, referans araştırması, işe alma ve yerleştirme hukuki bpyutu, çalışma koşulları ve işin düzenlenmesi hukuki boyut.
6Ücret ödeme esasları, iş ilişkisinin sona ermesi ve iş sözleşmesinin feshi. İnsan kaynakları Yönetimi'nde eğitim ve geliştirme. Hizmet içi eğitim, kariyer yönetimi, kariyer geliştirme sistemi ve yeni kariyer yaklaşımları.
7Sağlık kurumlarında performans değerleme. Performans değerlendirmenin yararları, hataları ve yöntemleri. 360 derece performans değerleme ve geri bildirim sistemi.
8ARA SINAV
9İş değerleme tanımı, amacı, süreci ve yöntemleri.
10Sağlık kurumlarında ücret yönetimi, ilkeleri ve amaçları. Sağlık işletmelerinde ücret yönetimi, sağlık profesyonellerine ödeme mekanizmaları.
11İş sağlığı ve güvenliği kavramları. İş kazaları ve meslek hastalıkları. İş kazalarını hesaplama yöntemleri ve maliyetleri. 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği kanunu.
12Sağlık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği. Sağlık sektöründe iş riskleri, sağlık personelinin maruz kaldığı iş kazaları, sağlık personelinde görülen meslek hastalıkları. sağlık alanında iş güvenliği konusunda yapılması gerekenler.
13Motivasyon, İş tatmini, örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışı.
14Mobbing-yıldırma davranışları, örgütlerde sinizm, örgütsel sessizlik, örgütlerde değişim yönetimipresenteesim.

Kaynaklar

1- Kamu ve Özel Kesimde İnsan Kaynakları Yönetimi, Prof.Dr. Halil Can, Prof.Dr. Şahin Kavuncubaşı, Dr. Selami Yıldırım. 7.Baskı, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2012.


2- İnsan Kaynakları Yönetimi, Prof.Dr.Zeyyat Sabuncuoğlu, Aktüel Yayınları, 2016.


3- Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Prof.Dr.Bünyamin Akdemir, Beta Yayınları, 2017.


4- Human Resource Management, Open Texbooks for Hong Kong. http://www.opentextbooks.org.hk/system/files/export/32/32088/pdf/Human_Resource_Management_32088.pdf


5- Sağlık İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi, doç.Dr.selma SÖYÜK, 2020